Hopp til hovedinnholdet

Jente 13 år. Jeg føler jeg må være perfekt og føler meg deppa hele tiden.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Er en jente på snart 13. Har netopp begynt på en helt ny skole. Har alltid slitt med å passe inn å sånn. De siste månene har jeg følt litt press. Jeg må være perfekt, men d er jeg ikke. Jeg må ha en perfekt kropp, stemme og ansikt. Jeg føler meg deppa hele tiden. Jeg er jo ikke deprimert? Jeg har d jo kjempebra. Når vi skal framføre ting i klassen, gruer jeg meg. Jeg skjelver og får ikke helt til å puste. Vet ikke hvor jeg skal gjøre av hendene mine. Jeg våkner midt på natta, får helt panikk fordi jeg er redd for å ikke få sove igjen. Imorgen skal vi ta vaksine, d er jo helt normalt å grue seg til d. Aner ikke om jeg har angst eller om d bare er vanlig. Versåsnill hjelp meg! D er mye Værre enn hva d hørest ut som. :()

Besvart 06.04.2019 10:59
 

Svar
Hei!

Det må være veldig strevsomt å gå rundt å få føle at du må være perfekt hele tiden. 

Du sier du alltid har slitt med å pass inn. Det er naturlig at du da er ekstra spent og usikker når du nettopp har begynt på ny skole.

Slike følelser gjør deg stresset og usikker, og gjør at du ikke klarer å være deg selv. Det er helt naturlig at du blir deppa og kjenner på angst. Det hele blir en vond sirkel, som kan være vanskelig å komme deg ut av alene. Det er også lett at bekymringer går utover nattesøvnen. Det er ellers greit å vite at angst ikke er farlig, men det er veldig ubehagelig.

Du sier at du egentlig har det bra og det er fint at du klarer å se. Det er tankene og følelsene dine som ødelegger for deg og hindrer deg i å nyte at du har det bra.

Vet foreldrene dine hvordan du har det? Det kan være godt for deg at de vet hvordan du har det og at de kanskje kan få gitt deg litt trøst og oppmuntring. Å gråte og få trøst og omsorg er alltid godt.

Det er viktig å huske at ingen mennesker er perfekte. Alle er individuelle og er bra nok som de er. Det gjelder alle i klassen din og det gjelder også deg. Så lenge du er snill og grei med andre prøver å bidra til et godt klassemiljø, vil andre også bli glad i deg.

Du trenger å lære deg å like deg selv slik du er. Det er mer enn bra nok. Spør deg selv hva du liker med andre. Er det hvordan de ser ut, eller er det hvordan de er som venner, at de er snill og hyggelig og morsom å være sammen med?

Å grue seg til å fremføre ting i klassen er det noe mange som kjenner seg igjen i. Jeg vil anbefale deg å snakke litt med lærerne du har om hvordan du føler det. Kanskje kan de hjelpe deg, slik at du føler du har litt mer kontroll på det du skal si. Det kan også være lurt å øve på å fremføringen til noen du stoler på. Eller du kan trene i et rom for deg selv.

Å grue seg til vaksine er også normalt. Ikke vær redd for å snakke med helsesykepleier (helsesøster) om slike ting. Hun er vant til at barn og unge gruer til vaksiner.

Jeg vil også råde deg til å snakke med helsesykepleier om det du strever med. Du fortjener å få det bedre. Du kan vise henne det du har skrevet til oss, så slipper du å forklare så mye. Hun kan hjelpe deg med hvordan du kan bli bedre til å tenke positive tanker om deg selv, slik at du kan slappe mer av og bli glad i deg selv slik du er. Ikke vent med det.

Jeg legger også ved noen artikler som jeg råder deg til å lese.

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit