Hopp til hovedinnholdet

Ønsker å fjerne arr etter selvskading, hvordan kan jeg gjøre det?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

hei, jeg er en gutt på 18 år. jeg har hatt en tøff periode med mye tanker og bekymringer og det endte opp med selvskading for 2/5 år siden, jeg kuttet meg selv på armene og lagde en H. jeg angrer veldig på det nå og vil fjerne den, den er dessverre veldig synlig og jeg tør rett og slett gå ut med t-skjorte for da vil jeg bli spurt og masse ting. jeg lurer på finnes det noen måte, medisin eller krem for å fjerne arr? ¨ en kompis sier jeg bør prøve laser! jeg ville spørre om det er lurt med laser? spør for å ikke angre igjen senere i livet! takk for svaret på for hånd:)

Besvart 13.04.2019 02:43
 

Svar
Hei Gutt 18, og takk for at du skriver til ung.no!

Det høres ut som du har hatt en tung periode, og jeg håper du har det bedre nå. Fjerning av arr er ikke helt enkelt, og man må være forberedt på at man sannsynligvis aldri vil bli helt kvitt dem.

Laserbehandling mot arr har litt forskjellig effektivitet ut i fra hvordan arrene er. Noen arr syntes som bleke streker i huden, mens andre er røde eller står litt opp fra huden. Det ser ut til at laser er forsøkt mest på de typene arr som står litt opp fra huden, og viser da generelt en forbedring, men de blir ikke helt borte. I et studie jeg fant opplevde 68% av pasientene bedring selv, mens legene mente 73% ble bedre.

Andre ting som er forsøkt er operasjoner hvor man fjerner deler av huden med arr, og legger over ny hud, eller åpner opp deler av arr og syr igjen for å få mindre synlige arr. Dette gjøres meg bekjent ikke så ofte i Norge.

Andre muligheter som blir forsøkt er sminke eller tatoveringer for å dekke til.

Vi har en artikkel om arr du kan lese her som forklarer litt om årsaken til arrene, og hva som kan gjøres.

Det er ingen garanti for at du vil bli fornøyd med laser, men sannsynligvis vil de kunne bli litt bedre. Dette er litt vanskelig å vurdere uten å ha undersøkt arrene selv.

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Har du arr?

Arr på en arm (colourbox.dk)

Ett arr, mange arr, dype arr, grunne arr. Hvordan vil de bli og hva kan gjøres?

Les mer

Slitsomme tanker, grubling og tankekjør.

Bekymret gurr (colourbox.com)

Grubling er når vi tenker på det samme igjen og igjen og ikke finner en løsning. Tankekjør er når det kommer mye tanker på en gang som gjør deg urolig eller sliten i hodet. Heldigvis finnes det råd.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit