Hopp til hovedinnholdet

Mamma snoker i privatlivet mitt. Hva burde jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, det e noe som plager meg skikkelig mye og jeg trenger råd. Min mamma driver å snoke i mine saker. Føler nesten at jeg har lite privatliv siden hun ser i mine dagbøker også finner hun masse ting som egentlig er veldig privat. Og hun plager meg og oppfører seg som en 3 åring. Hun pirker kjempe mye i livet mitt! Jeg trur hun er bare veldig beskymret for meg men hun trenger vel ikke å snoke i livet mitt vel! Hun vil at jeg skal bli venn med min gamle bestevenn. Men dette e jo mitt valg. Jeg bestemmer jo hvem jeg vil være venn med. Hun tar jo de meste valgene i livet mitt og hun hører ikke på meg engang,hun bare misforstår! Jeg har prøvd å snakke med henne men det fører bare til enda mer bekymring og kaos også får jeg veldig lite privatliv. Hva burde jeg gjøre?

Besvart 09.04.2019 20:46
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Du har rett til å ha privatliv. Det står i barnekonvensjonen artikkel 16. Retten til privatliv gjelder også der du bor. Det betyr at moren din må godta at de ikke får vite alt du gjør, og at du skal få ha hemmeligheter for deg selv. Vanligvis har de derfor ikke lov til å snoke i dine private ting som dagbøker og andre ting du ser på som privat. 

Men moren din har samtidig ansvar for å passe på deg frem til du er 18 år. Hvis hun har en god grunn til å tro at du kan komme i situasjoner som er skadelige eller farlige for deg, kan hun derfor ha lov til å sjekke tingene dine. Men hun bør fortelle deg hvorfor hun er bekymret, og helst spørre deg før hun gjør det.

Det kan være lurt at du snakker med moren din på nytt om dette. Spør hva som er grunnen til at hun er bekymret og ikke stoler på deg, og fortell hvordan du føler det når hun sjekker tingene dine. Kanskje dere sammen kan lage noen regler for hva som er greit og ikke? Slik at dere begge kan være fornøyde?

Jeg legger ved artikler du kan lese, som kan hjelpe deg i samtalen med moren din :-)

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Ulike lover sier noe om hvilke plikter foreldre har overfor barn og hvilke rettigheter ungdom har overfor foreldre. Les mer om noen av de viktigste for deg!

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Kan foreldrene kreve å få vite passordene mine?

Passord (colourbox.com)

Har du foreldre som vil vite passordet ditt til for eksempel Facebook, Snapchat og Instagram? Se her om de har lov til det eller ikke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit