Hopp til hovedinnholdet

Er det normalt at foreldre

Jente 13 år
 

Spørsmål

Er det normalt at foreldrene dine skriker til deg uten grunn og sier de er dritt lei deg. Og når de blir sure av en teit ting så tar de deg hardt i skinne så du får et stor blåmerke og du føler deg deprimert hele tiden men ikke viser det til noen. Og vis noen får vite det så får du helt angst, fordi jeg holder på med selvskading når jeg har det vanskeligst . Er det normalt jeg vil ille være her mer men vis jeg snakker om selvskading med mamma så sier hun bare det må du aldri gjøre det er bare teit, vis du gjør det så er det bare for oppmerksom het. Jeg vil ha hjelp men mamma Sier vis du skal til en psykolog så skal jeg ikke snakke om dem.

Besvart 14.04.2019 10:23
 

Svar
Det er ikke normalt eller greit at foreldrene dine behandler deg slik som du beskriver! Det er ikke noe du skal tåle eller akseptere.  
 
Foreldre skal gi barn trygghet og omsorg og passe på at de har det bra og føler seg elsket. Det er ikke alle foreldre som klarer det, noen klarer det bare av og til. Et ledd i å gi barn trygghet er å gi veiledning og støtte. Sinne og utskjelling gjør barn usikre og opprørte.
 
Det står i barneloven at foreldre ikke skal gjøre noe mot barna sine som kan skade dem psykisk. Det kan for eksempel være å skremme, isolere, true og krenke barnet uten å bruke fysisk makt. 
 
Det er dessverre flere unge som forteller at de skader seg selv når de har vondt inne i seg. Det hjelper kanskje litt der og da, men etterhvert vil det miste den lindrende virkningen og man føler behov for å skade seg mer alvorlig. Dette gir store arr og ofte infeksjoner.
 
Det er viktig at du får hjelp til å slutte med selvskading. Et steg i riktig retning er å si ifra til en voksen som kan hjelpe deg med den vanskelige situasjonen du er i. Du har rett til å fortelle om vanskelige hjemmeforhold selv om foreldrene dine sier at du ikke skal snakke om dem.  
  
Kanskje en start for deg vil være å ta kontakt med alarmtelefonen for barn og unge tlf.nr 116111. De har taushetsplikt. Der vil du få snakke med en hyggelig voksen, som vil kunne drøfte saken med deg og gi råd om hvordan gå videre med saken. 
 
Jeg vil også anbefale deg til å ta kontakt med helsesykepleier tilknyttet skolen din eller barnevern/vakta i kommunen din (telefonnummeret finner du ved å google barnevernvakt og kommunen din)
 
Jeg håper at svaret mitt kan hjelpe deg et stykke på vei!
 
Mvh familieterapeuten i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit