Hopp til hovedinnholdet

Jeg klarer ikke studiene mine fordi jeg selv har traumer.....

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Vet ikke om jeg har valgt riktig emne.. men jeg er så utrolig lei.. så utrolig lei skolen. Går barne og ungdomsfag 2 VGs, og er så lei.. bor i fosterhjem og vil hjem.. ingen forstår.. jeg klarer ikke praksis på grunn av voksne og at jeg ikke har tillit.. er så redd.. klarer ikke ha det sånn.. jeg vet jeg ikke kommer til å klare meg videre og skjønner ikke vitsen.. alt er så vanskelig.. på grunn av min oppvekst har jeg traumer ig med dette kommer det reaksjoner, men dem er så sterke og hemmer meg i hverdagen.. orker ikke mer.. vil bare gi opp for det er så vondt.. orker ikke grue meg mer i møte med voksne.. ingenting hjelper.. kommer aldri til å bli normal igjen.. har så angst.. vil bare droppe ut.. vet ikke hva jeg skal gjøre

Besvart 09.10.2019 19:45
 

Svar
Hei jente 17 år


Takk for at du kan fortelle til oss hvordan du har det. Jeg forstår at du strever og at du har utfordringer med deg i din historie som gjør at du blir retraumatisert når du nå studerer. Det er ikke så rart at du strever!

Jeg lurer på om du har noen å snakke med om det du forteller til oss? Har du en veileder eller en psykolog?

Det å få snakke med noen om det det opplever og på den måten få bearbeidet traumene du har med deg så tror jeg du vil mestre studie ditt bedre. Det å hele tiden streve med tillit og å holde vonde minner i sjakk tar så mye energi at noen og enhver ville strevd med motivasjonen til å gjøre noe annet.

Jeg har lyst til å minne deg på at selv om du strever nå og det kjennes tungt og vanskelig ut så er det god behandling og hjelp i traumebehandling som kan gjøre at du vil klare deg fint videre.

Du har gode grunner til å streve så du trenger ikke føle skyld av den grunn.

Et råd er å vite at de voksne du har rundt deg nå er ikke voksne som du husker fra din fortid. Dette er helt andre mennesker med helt andre intensjoner. Det betyr at selv om du har erfart at voksne ikke er til å stole på så gjelder ikke det alle. Forsøk å minn deg selv på at de reaksjonene du har kommer fra fortiden og trenger ikke bety at de du har rundt deg nå vil deg vondt.

Dersom du får til å snakke med de voksne du har rundt deg nå om at du strever med tillit så er det også større grunn for at du kan få tid til å bli trygg. 

En del av traumebehandlingen går ut på at man skal lære seg å bli bevisst at de opplevelsene man har i fortid ikke skal forstyrre i nåtid. Det er noen øvelsen man kan gjøre i hverdagen for å hjelpe til med dette. Det er å bruke sansene dine når du merker at du blir fanget i gamle og vonde minner.

Ved å bruke øyne, ører, nese, smak eller berøring så vil du hjelpe kropp og hjerne til å minne deg på at du her og nå er i en trygg situasjon. 

Vedå bruke øynene til å se deg rundt og legge merke til noe å se på som farger, telle biler/ vinduer eller forsøke å lytte ekstra godt til musikk,fuglekvitter eller lignende så vil du flytte oppmerksomheten fra det som er vondt til noe annet.

Dette er tidkrevende og vanskelig men det er mange som har effekt av dette.

Dersom du trenger noen å prate med så kan du få henvisning til psykolog fra fastlegen din eller du kan prate med helsesykepleier på skolen eller helsestasjon for ungdom.

Det finnes gode muligheter for å få det bedre -heldigvis. Du trenger ikke løse alt selv!

Jeg legger ved noen artikler til deg som jeg tror kan være til hjelp for deg å lese.

Ønsker deg alt godt og at du får det bedre snart. Ikke gi opp!

God klem til deg.

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Når skolen er et ork

Gutt sover (colourbox.com)

Du sliter med å komme deg opp når vekkerklokken ringer. Karakterene synker. Du syns skolen er et ork og blir kvalm ved tanken på å komme deg dit. Fins det noe du kan gjøre for å øke skolemotivasjonen?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Jeg bor i fosterhjem og trenger noen å snakke med

Jente tenker (colourbox.com)

Det kan være flere grunner til at du bor i fosterhjem. Foreldrene dine kan ha samtykket til plassering i fosterhjem eller fylkesnemnda (en domstol) kan ha bestemt at du skal bo der. Dersom du trenger noen å snakke med når du er i fosterhjemmet, er det flere du kan kontakte.

Les mer

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst