Hopp til hovedinnholdet

Jente 17 år, ønsker og oppfattes som en gutt. FTM transe?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har lenge slitt med noe jeg ikke helt forstår selv. Helt siden jeg var liten har jeg aldri følt meg som jente. Jeg vil heller ikke oppfattes som en, fordi det ikke føles riktig for meg. Jeg har alltid kledd meg guttete og oppført meg som jeg er det. Men det er fordi jeg ønsker å oppfattes som det. Men på en annen måte er jeg ikke sikker på om jeg ønsker å være gutt fysisk. Men jeg har begynt å tenke tanken nå, fordi det virker som om det er slik man må tenke om man er et annet kjønn psykisk. Har i tillegg PCOS, som gjør at jeg har mer testosteron enn østrogen i meg. Jeg har derfor mye kraftigere hårvekst enn vanlige jenter. Håret vokser fortere, og er kraftigere. Har også opplevd noe som kan minne om et stemmeskifte. Menstruasjonen går som en berg og dalbane, og jeg vet aldri når jeg får det, og har egentlig ikke noen fast syklus, men det er vel vanlig. Denne diagnosen har vel ingenting med det psykiske å gjøre, men følte for å nevne det, selv om det kanskje ikke er så relevant... Jeg ønsker også og skifte navn, men vet lite om den prosessen. Hvordan foregår det egentlig? Og hva er jeg? Er jeg FTM-transe, eller har jeg bare en identitetsforstyrrelse? Jeg skjønner ikke.. Vær så snill og svare fort, fordi jeg forstår ikke meg på meg selv. Har bedt venner og de på skolen om å kalle meg det jeg ønsker å bli kalt, og de tar det veldig bra, og respekterer mitt valg. Men jeg lurer på hva det skal bli av meg, og hvordan ting utvikler seg, men jeg vet bare én ting, og det er at jeg orker ikke gå rundt å ha det sånn jeg har det nå.. Jeg vil ha svar, jeg vil ha hjelp, men vet ikke hvordan osv. Vær så snill å gi meg en liten pekepinn på hva jeg kan gjøre! På forhånd takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 17 år

Først av alt vil jeg si at du ikke er alene om å ha det sånn som du beskriver. Det å kjenne at "noe" ikke stemmer med kropp og kjønn kan være ganske så smertefullt.

Som du beskriver kan man bli redd og usikker på om dette er noe som aldri kommer til å ordne seg. Mange kan kjenne på en frykt for aldri å skulle forstå seg selv, og miste håpet for fremtiden.

Du spør om du kan være en FTM transe, eller ha en kjønnsidentitetsforstyrrelse.

Kjønn er en finurlig innretning hos oss mennesker. Ved fødsel får vi tildelt betegnelsen jente eller gutt, alt etter hvilke ytre og fysiske kjønnskarakteristika vi har. Likevel er det for noen av oss, slik at det fysiske kjønnet ikke stemmer overens med det kjønnet vi føler er riktig.

I Norge er det også nå et politisk spørsmål om derfor vil være lurt å innføre et tredje kjønn, nettopp fordi mange ikke kjenner seg igjen i de stramme normene for hvordan kjønn skal gjøres, og det som kalles "tokjønnsmodellen".

Noen opplever at de både er jente og gutt på samme tid. De opplever ofte at definisjonen Trans er noe som er betegnende for seg, og ønsker å bruke pronomenet "hen", istedenfor "han" eller "hun".

For de fleste stemmer det fysiske kjønnet med det psykiske. Da kan kjønnsidentiteten jente eller gutt oppleves som uproblematisk.

Slik du beskriver dine følelser, opplever du at du egentlig er en gutt i en jentekropp. For noen er denne opplevelsen så tydelig og klar, at de etterhvert som de blir ungdommer, får diagnosen transseksualisme. Dette er en diagnose som gir rett til behandling på Rikshospitalet i Oslo. 

Du beskriver likevel at du kanskje ikke ønsker å være gutt fysisk, men lurer på om dette er noe du må tenke siden du ønsker å bli definert som gutt.

Jeg tenker at du ikke tenke noe som helst for å få kunne uttrykke det kjønnet som kjennes riktig for deg. Kjønn er jo også kultur, og sterkt preget av de normene som vi har rundt dette i vårt samfunn. Det handler om hvordan vi "gjør" kjønn.

Alle har vi rett til å få uttrykke kjønn på den måten som kjennes riktig for oss. Hvis du tenker at det for deg er mest naturlig å være gutt selv om du har kvinnelige kjønnsorgan, så er dette noe du kan bestemme.

For hvem har egentlig bestemt at gutter må være på en spesiell måte, og jenter på en annen? Jeg tenker jo at vi alle er plassert på en skala mellom det som betegnes som "feminine" og "maskuline" uttrykk. Dette fordi vi mennesker er forskjellige på hver vår måte, men alle en del av det menneskelige mangfold! Det viktigste med hvem vi er, handler jo om hva vi har mellom ørene og ikke mellom beina. Kjønn kan derfor uttrykkes i mange variasjoner.

Likevel er det desverre sånn at det for noen er vanskelig å anerkjenne at andre opplever kjønn annerledes enn seg selv. Dette er grunnen til at mange som kjenner på forvirring rundt sin kjønnsidentitet, ofte blir redde for å være seg selv  nettopp fordi de er redd for hva de "andre" kommer til å si.

Jeg tenker her at det er vi som samfunn som har en stor utfordring , når vi ikke greier å forholde oss til annerledeshet. For hvem er det egentlig et problem for, at noen uttrykker kjønn på en annen måte enn det som er mest vanlig?

Vet ikke om dette ga noen mening for deg. Det jeg ønsket å formidle, var at hva som er riktig for deg, bare er noe som du kan finne ut av. Hvis du tenker at det er helt essensielt for deg å også endre de fysiske kjønnskarakterisktika, for at de skal stemme overens med det du føler på, vil jeg anbefale deg å kontakte støttegruppen HBRS. De har en egen hjemmeside www.hbrs.no med informasjon rundt de praktiske spørsmålene du stilte.

Hvis du derimot føler at det for deg er viktig å kunne uttrykke ditt mannlige kjønn uten nødvendigvis kirurgi, så er dette et likeverdig alternativ. Hvis du trenger støtte og mere informasjon rundt dette, vil jeg anbefale deg å kontakte Skeiv ungdom, som har startet ungdomsgrupper for trans personer. www.skeivungdom.no

Kjenn etter hva som blir riktig for deg. Bruk tid på de følelsene du har, prøv å sortere hva som er dine, og hva som kan være samfunnet sine.

Søk støtte og andre rollemodeller. Du er ikke alene om å kjenne på denne forvirringen rundt kjønn! Hvis du bor i Oslo, er du hjertelig velkommen på helsestasjonen vår, LHBT.

Ønsker deg masse lykke til, heier på deg!

 

Hilsen Ingun 

Helsesøster
Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans  ungdom,

13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet