Hopp til hovedinnholdet

Usikker på om venninnen er lesbisk.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg har en venninne, som jeg har kjent i snart 12 år, og jeg lurer på om hun er lesbisk. Hun synes berøring er ekkelt og er overlegen mot alle, men til meg gir hun komplimenter hele tiden, følger etter meg og er i det hele tatt veldig klengete. Vi bor på forskjellige steder, så vi ser hverandre ikke så veldig ofte, men hun spør meg nesten hver helg om jeg vil overnatte. I går var vi i en bursdag og hun lente hodet sitt på skulderen min mens vi så på film, og satt ved siden av meg på en sånn måte jeg sitter med gutter. Jeg følte meg veldig ukomfortabel. Hun oppfører seg ikke sånn mot noen andre, og hun snakker heller aldri om gutter. Jeg har ingenting imot homofile, men jeg er litt bekymret for henne. Hun er en veldig forsiktig type, og er opptatt av at alt skal være perfekt. Det virker som om hun ser ned på homofile. Jeg tror ikke foreldrene har noe imot homofile, men de er heller ikke av den typen som er veldig åpne om sånt. Hva bør jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år
Så fint at du bryr deg om venninnen din, hun er heldig som har deg til venn!
Du spør om hva du kan gjøre. Dette er det ikke noe enkelt svar på, likevel tenker jeg det er viktig at du føler magefølelsen din når det gjelder bekymringen du har.
Hvis jeg forstår deg riktig, handler det ikke om at du er bekymret for om hun er lesbisk, men om at det kan være vanskelig for henne å leve med en slik hemmelighet. For det er det jeg tenker kan være utgangspunktet for den hjelpen du kan gi.
Min erfaring er at det for noen kan være litt utfordrende å være annerledes. Selv om det er akkurat like bra å forelske seg i noen av samme kjønn, er det ikke like vanlig. Derfor er det noen som ikke vet at det handler om de samme følelsene, enten de er rettet mot det ene eller andre kjønnet.
Jeg vil derfor råde deg til å snakke med henne om den følelsen du kjenner på. Kanskje kan du spørre henne om hun noen gang har vært forelsket? Hvilket kjønn hun har vært forelsket i? Eller om hun noen ganger har vært forelsket i noen som hun ikke har ville bli forelsket i?
Ved at du nærmer deg temaet på en forsiktig måte, kan du gi henne rom til å åpne seg. Spesielt dersom du tenker hun er en forsiktig type, kan det være lurt å bruke litt tid.
Noen synes det kan være vanskelig å være seg selv på ekte. Da kan det oppleves enklere å fortrenge følelsene fremfor å kjenne på dem. Kanskje er det slik for henne også?
Uansett vil du ikke få noe svar dersom du ikke bringer temaet på banen. Ved at du viser henne at det er det samme for deg hvilket kjønn hun tiltrekkes, kan du kanskje gi henne en trygget på at du kan være en hun kan stole på.
Hvis du ønsker flere råd vil jeg anbefale deg å kontakte Ungdomstelefonen eller YouChat. Helsesøster på skolen der du går kan også være en person du kan søke støtte fra. Legger ved noen artikler du kan se på.
Ønsker deg masse lykke til!
 

Hilsen Ingun 

 

Helsesøster
Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom,

13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet