Hopp til hovedinnholdet

Er jeg overnegativ til andre folk?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Lurer på om jeg er overnegativ eller bare utrolig observant i forhold til andre folk. Vanlig folk er liksom ok med alt mens jeg for eksempel synes det er frekt å gå fra noen du sitter med i timen selv om du nødvendigvis ikke elsker å sitte med dem, jeg synes det er slitsomt med folk som tigger etter tyggis på skolen hele tiden, jeg synes at merkeklær er teit og overvurdert, jeg synes at pels er latterlig, jeg blir irritert av folk som tror de er morsom og er kjempeutadvendt, men så sier de bare tull, jeg synes det er frekt å si ting uten å tenke seg om før man åpner munnen, jeg synes at man alltid skal gi andre det beste før seg selv og alltid dele med andre, jeg blir irritert når foreldre sier gratulerer til ungen sin på fb bare for å vise hvor vellykket de er når ungen sitter på enden av rommet, jeg synes det er teit når folk kommenterer ting som er klissete som "jenta mi", "vakringa", "stjerna", "pus" ol.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er mange sider til dette, og kanskje bør du selv prøve å være mer reflektert når du tenker over slike ting. Det er helt greit å ha meninger, men man skal passe seg for å bli for negativ til andre, og man bør alltid strebe etter å forstå hvorfor andre gjør ting. Prøv å være mer tålerant og respekter at andre kan være forskjellig fra deg! Se ting fra flere sider! Noen av de situasjonene kan nok i noen tilfeller være at folk ønsker å vise seg fram, det kan være at de har dårlig selvtillit eller ikke vet andre måter å kommunisere med andre.

Kanskje er det noen som prøver å være morsom og utadvendt for å få seg venner og bli en del av gjengen? Det kan være et resultat av dårlig selvtillit, eller det kan rett og slett være at det er personligheten deres! Kanskje andre faktisk synes at de er morsomme? På samme måte er det nok noen som velger å gå med merkeklær fordi de tror det er det kuleste og at andre vil like dem bedre. Andre kan bruke merkeklær fordi de synes det er de fineste klærne, eller at de synes det er bedre kvalitet. Det å se ned på andre fordi de bruker merkeklær er jo på mange måter det samme som å se ned på noen fordi de ikke bruker merkeklær. 

Det du sier om å at man skal dele gjelder jo like mye tyggis som andre ting. De fleste vil nok være enig med deg i at man ikke bare kan be om tyggis hele tiden og aldri gi noe tilbake, men noen har den innstillingen at det er greit å spørre om å få, og det er greit at andre spør om å få! Hvis de spør om å få tyggis hele tiden forventer de kanskje at andre skal spørre når de selv har noe å dele. Det er jo en kvalitet du selv har merket deg, og det er viktig! 

Av og til når man sier ting uten å tenke seg om kan det komme ut litt feil. Det er jo ikke frekt før det du har sagt er frekt. Samtidig må du huske på at alle kan gjøre en glipp. Jeg er helt sikker på at det er situasjoner der du også har sagt noe uten å tenke deg om - det gjør alle, og så lærer vi av det. Hvis du vet om noen som ofte kommer med frekke kommentarer til andre er det bedre å si ifra til dem i stedet for å irritere seg over det. Kanskje er de ikke klar over at andre tar det ille opp. 

Det at foreldre gratulerer ungen sin på facebook kan også ha flere sider. For det første bør det være lov å være stolt av ungen sin, og det bør være lov til å vise det. Det er ikke sikkert at foreldrene gjør det for å sette seg selv i et bedre lys, men kanskje heller for å vise at de er stolte. Kanskje ønsker de også for ungen sin at han/hun skal få litt oppmerksomhet fordi de har gjort det bra, og derfor velger å skrive det på facebook. For det andre så er det slettes ikke alle voksne som er så bevandret i sosiale medier, og mange voksne bruker det på samme måte som de bruker SMS. 

Du bør også prøve å forstå at folk kan komme med fine kallenavn til hvernadre. De aller fleste gjør det for å vise affeksjon - som en måte å vise at man er glad i en person og at man er nære. Mange ganger blir det brukt til flørting, som et kompliment eller en hyggelig bemerkning. Prøv å se på det som at folk viser hverandre at de bryr seg, at de liker deg! Man må huske på at mennesker har ulike måter å uttrykke seg på, og er vant med forskjellige ting. I USA sier man "I love you" etter å ha kjent hverandre i noen dager, i Norge er dette noe av det sterkeste du kan si til et menneske. På samme måte er det noen som flørter med å skrive ";)", mens andre trenger å høre "jeg liker deg <3<3<3<3<3" før de vet at noen er interessert. Det handler bare om hvordan vi forstår og tolker ting. 

Når det er sagt så er det helt greit å irritere seg over ting, så lenge det ikke går ut over andre. Alle har nok sine ting som de irriterer seg over eller synes er teite, men man må klare å respektere det óg. Folk er forskjellige!

Mvh Ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet