Hopp til hovedinnholdet

Føler seg både som jente og gutt, bør vedkommende fortelle det eller ikke?

Annet 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en veldig spesiell "jente". det siste halvåret har jeg sett på meg selv som gutt. I enkelte sitvajsoner føler jeg meg litt jentete igjend, men gutte delen er sterkest. Å det er greit nokk det, men jeg sliter med å fortelle dette til folk. Å jeg vill jo at folk skal se meg som jeg er... er jo litt redd for at jeg plutselig føler meg som jente i gjend i ett halvt år også angrer jeg på at alle tror jeg er gutt.. jeg vet at jeg har en ustabil personlighet så jeg vill sikkert gå frem å tebake på dette hele livet.. er det noe jeg burde fortelle eller ikke? Andre spørsmål. Jeg å kjæresten har helt spesiell sex... vi rollespiller veldig mye, å det er snakk om utrolig mye rart også. Slik som brødre, kompiser, utroskap osv. Begge liker dette å er veldig med, å vi vet hvor grensene går å alt det der. Men jeg lurer på om dette er vanlig? Er det noe rart eller feil med oss? Blir helt varm inni meg når vi finner på nye spennende rollespill.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint du tar kontakt og deler det du lurer på!

Hvis jeg forstår deg riktig, opplever du å svinge mellom det å være jente og gutt.

Dette er du ikke alene om, noen føler nemlig at de kan svinge litt mellom opplevelsen av å være både jente og gutt, kan andre oppleve å være begge deler på samme tid. Noen finner seg da til rette i begrepet genderfluid som på norsk kan oversettes med kjønnsflytende, mens andre bruker begrepet trans. Vet ikke om dette kan være betegnelser som kan passe for deg? 

Jeg vil derfor råde deg til å finne andre kategorier enn det å være enten "jente eller gutt". Du trenger nemlig ikke å presse deg selv inn i en kjønnskategori som ikke passer.

Det er nemlig ikke slik at det bare finnes to måter å være kjønn på. Man er ikke nødvendigvis jente eller gutt. Denne opplevelsen er ikke så vanlig, men likevel en helt naturlig variasjon av oss mennesker.

Desverre er det ikke alle som vet om de ulike måtene å være kjønn på. Normene våre signaliserer ofte at det er noen måter som er mere riktig enn andre, men det er det ikke. Det handler bare om at opplevelsen av å ha / være et kjønn er forskjellig. Noen variasjoner er mere vanlige, andre mere uvanlige.

Vil derfor anbefale deg å lese "mannen, kvinnen og meg" som er en nettbrosjyre skrevet av Skeiv Ungdom i samarbeid med Foreningen FRI. Her kan du få noen flere tanker knyttet til dette spørsmålet.

Du lurer på om du bør fortelle om din kjønnsidentitet til andre, i tilfelle du kommer til å endre mening. Hvis du også i fremtiden opplever at du svinger mellom det å være jente og gutt, så kan du jo bare si at det er dette som er riktig for deg. Det er jo slik som du selv beskriver, viktig at de andre forstår deg på den samme måten som du selv gjør.

Hvis du ønsker å utforske dette temaet ytterligere, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med en sexologisk rådgiver.

Vil også anbefale deg å ta kontakt med Skeiv Ungdom, som har en egen undergruppe som også opplever at det kjønnet de fikk tillagt ved fødselen, ikke stemmer overens med egen opplevelse av kjønn. De kan komme med råd og tips til hvordan du kan ta plass som deg selv. Du kan også kontakte Ungdomstelefonen for flere innspill. Legger ved noen artikler du kan se på.

Når det kommer til sex og rollelek, så er det ikke så lett å si hva som er vanlig for andre. Dette fordi vi mennesker tenner på, og liker ulike ting.

Det er derfor bare du og kjæresten din som kan bestemme hva som er normalt for dere. Hvis dere liker rollespill så er jo dette like fint som noe annet. De reglene som gjelder når det kommer til sex, er at all form for sex skal være frivillig, dere skal ha lyst til å gjøre de samme tingene og dere må være lik i modenhet.

Håper dette ga mening? Legger ved noen artikler du også kan se på.

Ønsker deg masse lykke til!

Hilsen helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex som DU vil

Trist jente ligger på senga (colourbox.com)

Sex kan være deilig, energigivende og styrkende dersom alt stemmer, begge har lyst og forholdet er godt og trygt. I andre situasjoner kan sex bli helt feil, ødeleggende og vondt.

Les mer

Hva er en sexolog?

Hilsen sexologen, ung.no

Fra januar 2017 har en ny gruppe fagpersoner begynt å svare på spørsmål på ung.no – sexologer. Lurer du på hva en sexolog er og hva de kan svare på? Da kan du lese om det her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet