Hopp til hovedinnholdet

Født som gutt men føler seg som en jente, finnes det medisiner?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Jeg er en gutt som føler meg som en jente og jeg har hørt at man kan ta hormonmediskiner eller noe sånt for og begynne og produsere puppar. Men hva heter den mediskinen og kan man ta den selv om man ikke har fått lov fra foreldrene mine? Jeg bor nemlig i et kristen hjem og de vill ikke at jeg skal gjøre det fordi det står i bibelen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint du tar kontakt!

Som du selv beskriver er det noen av oss som opplever å være et annet kjønn enn det vi fikk tildelt ved fødselen. Selv om alle rundt trodde du var gutt da du ble født, bare fordi du var født med en "utovertiss", så kan det likevel være slik at du føler deg som en jente på innsiden.

Hvis det er slik at denne følelsen har vart over tid, så finnes det muligheter for å endre på kroppen slik at den passer bedre overens med det kjønnet du føler deg som.

Siden du opplever å være jente, så kan du etterhvert starte på et hormon som heter Østrogen. Dette hormonet har de fleste jenter mye av i kroppen sin, som kan gjøre at brystene begynner å vokse litt. 

For at du kan starte å tilføre kroppen dette hormonet, blir det viktig å få hjelp av noen som har erfaring på feltet. Her kan du snakke med en sexologisk rådgiver i nærheten av der du bor. Du kan også snakke med helsesøster slik at hun kan hjelpe deg videre med hva du kan gjøre.

Dessverre er det noen foreldre som ikke har så mye kunnskap på feltet, og som derfor ikke greier å støtte barnet sitt i dette. Likevel er min erfaring at det hjelper å gi de ny kunnskap slik at de i større grad kan forstå det som skjer, og at det er viktig for deg å få være deg selv på din måte. Siden du er under 16 år, så er det lurt å få de med på laget. Hvis de likevel ikke vil støtte deg, vil jeg anbefale deg å snakke med helsesøster. Som 13 åring skal din stemme vektlegges når det kommer til beslutninger som angår din egen kropp og helse.

Vil derfor anbefale deg å snakke med noen voksne som kan hjelpe deg. Ikke stå i disse følelsene alene, det finnes hjelp å få!

Legger også ved noen artikler som du kan se på, ønsker deg masse lykke til!

 

Hilsen helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Dette betyr transseksualisme

Gutt eller jente? (colourbox.com)

En person som får diagnosen transseksualisme opplever å ha fått tildelt feil kjønn ved fødsel. Her lærer du med om hva transseksualisme innebærer.

Les mer

- Jeg er ikke trans, jeg er bare født i feil kropp

Aksel (ung.no)

Som barn nektet Nora å gå i kjole og skjørt. I dag heter Nora Aksel, og har det mye bedre nå som han er åpen om sin identitet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet