Hopp til hovedinnholdet

Usikker på egen kjønnsidentitet.

Annet 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente biologisk. Jeg har lenge hatt følelsen av at jeg kanskje har en gutte side av meg også. En lang stund, nesten ett år så prøvde jeg ut litt forsiktig å kle meg som gutt og klippe håret mitt. Jeg følte det ble litt rart fordi ingen forsto helt hvorfor og jeg kunne ikke si noe heller fordi jeg var selv usikker. Så jeg begynnte å spare håret mitt igjen og sminke meg, for en periode gikk det fint. Nå igjen har jeg begynt å få tilbake den følelsen litt. Jeg synes for eksempel gay couples er mye søtere en hetero couples.. i bøker og filmer så blir jeg helt varm inni meg av det! Blir sykt lei meg for at jeg ikke kan være gutt akurat da. Samtidig liker jeg å være jente mye av tiden også. Kjæresten min vet at jeg har snakket om dette for lenge siden, men han sluttet nesten helt å være interessert i sex i den perioden.. så jeg sa at det bare var en fase og at det gikk over. Vet ikke hva jeg skal gjøre eller hvordan jeg skal løse dette? Jeg vil jo være begge deler? Gode tips?

Besvart 05.10.2018 00:24
 

Svar
Hei

Så fint du tar kontakt og deler det du kjenner på!

Kjønnsidentiteten er en viktig del av hvem vi er. Men det er ikke så lett å beskrive akkurat hvordan denne kjennes ut i kroppen, den bare "er der". Likevel er det noen slik som du selv beskriver, som ikke føler seg helt hjemme i den betegnelsen som de fikk ved fødsel.

For noen av oss er det nemlig slik at vi må bruke litt tid på å finne ut av dette. Denne utforskingen er en viktig del av vår kjønnsidentitetsutvikling og helt naturlig.

Hvis det er slik at du er usikker på om betegnelsen jente passer for deg, vil jeg anbefale deg å snakke med noen som kan hjelpe deg i denne utforskingen. Her kan du kontakte en sexologisk rådgiver eller en helsesøster.

Det er likevel ikke slik at det bare finnes to måter å være kjønn på. Man er ikke nødvendigvis jente eller gutt. Det er heller ikke slik at man må gå i spesielle klær eller uttrykke seg på en spesiell måte dersom man opplever å være jente, gutt, begge - eller ingen av delene. Hvordan du vil uttrykke deg er noe du selv kan bestemme uavhengig hvilken kjønnsidentitet du har.

For mere kunnskap om dette vil jeg anbefale deg å lese nettbrosjyren "mannen, kvinnen og meg" skrevet av Skeiv Ungdom i samarbeid med Foreningen FRI.

Prøv og ikke stress med dette, du er ikke alene om å føle på usikkerheten som du gjør. Min erfaring er at du vil finne mere ut av din identitet og kjønnsuttrykk etterhvert som du blir bedre kjent med deg selv. 

Du kan også kontakte Ungdomstelefonen for flere innspill. Legger ved noen artikler som du kan se på. 

Håper dette svaret ga mening, ønsker deg masse lykke til!

Hilsen helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hva er en sexolog?

Hilsen sexologen, ung.no

Fra januar 2017 har en ny gruppe fagpersoner begynt å svare på spørsmål på ung.no – sexologer. Lurer du på hva en sexolog er og hva de kan svare på? Da kan du lese om det her.

Les mer

Jente eller gutt eller...?

Kjønn (colourbox.com)

Samfunnet er bygget på en to-kjønnsmodell. Den passer ikke alle.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet