Hopp til hovedinnholdet

Trans eller non-binary?

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei! jeg er jente 13 år. jeg lurer på om jeg er trans eller nonbinary? jeg kan noen ganger føle meg 100% som en gutt. og en annen dag kan jeg bare ha 50%gutt i meg. når jeg var i 3-7 års alder gikk jeg i blått og så si bare gutte klær. og noen sa jeg var født i feil kropp, men når jeg begynte å få former. så har jeg noen ganger gått i bukser som er passe(ikke strame) og store hettegensere med en sports bh for å itte få store pupper. og enkelte dager går jeg i strame jeans og singlet... men føker meg fortsatt som gutt. og jeg har spurt helsesøster og søkt rundt på nettet osv,men noen sa jeg kunne prøve ung.no. så her er jeg,men er jeg nonbinary eller trans? folk har mistenkt att jeg var transsittat? hilsen: jente 13 år! kos dere videre

Besvart 07.10.2018 15:57
 

Svar
Hei

Så fint du tar kontakt og deler det du lurer på!

Du spør om du er trans eller non-binary. For noen er det slik at disse betegnelsene kan gå litt over i hverandre. 

Flere bruker trans* betegnelsen som en samlebetegnelse for mennesker som opplever at de fikk tildelt et kjønn ved fødsel som de ikke opplever var riktig. Innenfor denne gruppen er det noen av oss som ikke opplever å være " enten/ eller" gutt/ jente, men heller noe mere i mellom (non-binary).

Mange tror nemlig at vi bare har to kjønn, mann og kvinne. Likevel finnes det et mye større mangfold enn dette. Hvis man tenker "ekstremvarianten" av kvinne og mann, på hver sin ende av en skala, er det flere som opplever å være litt mer i midten. Noen føler her at de flyter litt mellom opplevelsen av å være både jente og gutt, mens andre opplever å være begge deler på samme tid. 

Selv om du hovedsaklig opplever å ha en identitet som gutt, så trenger du jo ikke å være 100% hele tiden. For noen er det også slik at de kan svinge litt, men samtidig være tydelig på at de ikke er på "jentesiden".

Andre opplever likevel at de er et kjønn, men kan ha lyst til å uttrykke dette på ulike måter. Noen ganger mere "gutteaktig", mens andre ganger mere "jenteaktig". Vet ikke om dette gir mening for deg?

Det som kan være lurt, er at du lar deg selv få lov til å utforske de ulike følelsene som du kjenner på når det kommer til kjønn og kjønnsutrykk. Dette er ikke farlig men tvert om veldig viktig for at du skal kunne bli tryggere på deg selv og hva som er riktig for akkurat deg.

Siden disse tankene har opptatt deg mye i den siste tiden, vil jeg anbefale deg å dele de med noen som kan hjelpe deg med å utforske de videre. Her kan en sexologisk rådgiver være til god hjelp.

Vil også anbefale deg å lese nettbrosjyren fra Skeiv Ungdom og Foreningen FRI  som heter "mannen, kvinnen og meg", samt kontakte Ungdomstelefonen. Legger ved noen artikler som du kan se på.

Håper dette svaret ga mening, ønsker deg masse lykke til med utforskingen!

Hilsen helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer

Dette betyr transseksualisme

Gutt eller jente? (colourbox.com)

En person som får diagnosen transseksualisme opplever å ha fått tildelt feil kjønn ved fødsel. Her lærer du med om hva transseksualisme innebærer.

Les mer

Kjønnsnormer - vi er alle forskjellige

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

I samfunnet vi lever i finnes det ulike forventninger om hva som er "guttete" og "jentete". Vi er alle forskjellige uavhengig av kjønn og det er kun du som har fasiten om deg selv.

Les mer

Hva er en sexolog?

Hilsen sexologen, ung.no

Fra januar 2017 har en ny gruppe fagpersoner begynt å svare på spørsmål på ung.no – sexologer. Lurer du på hva en sexolog er og hva de kan svare på? Da kan du lese om det her.

Les mer

Jente eller gutt eller...?

Kjønn (colourbox.com)

Samfunnet er bygget på en to-kjønnsmodell. Den passer ikke alle.

Les mer

- Jeg er ikke trans, jeg er bare født i feil kropp

Aksel (ung.no)

Som barn nektet Nora å gå i kjole og skjørt. I dag heter Nora Aksel, og har det mye bedre nå som han er åpen om sin identitet.

Les mer

Mitt liv som transperson

Luca (foto: ung.no)

Det kan være frustrerende å oppdage at man ikke føler seg hjemme i kjønnet man er. Kanskje føler du at du kunne ønske at kjønnet ditt var motsatt, eller kanskje kan du tenke deg å være litt av begge deler. Luca er født kvinne, men er i dag mann. Her deler han sin erfaring.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet