Hopp til hovedinnholdet

Er usikker på om han er trans.

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt på 15 som er veldig usikker nå til dags. Jeg har hatt tanker om jeg var trans eller ikke siden jeg var 12 men har ikke begynt og vurdere det seriøst før de for et par uker siden. Og tingen er at jeg er ganske sikker på at jeg ville hatt det bedre sol en jente. Jeg vil gjerne ha pupper, få en mer feminin form, få lov til og kle/oppføre meg sånn jeg faktisk vil (UTEN OG BLI DØMT) og få en jente tiss. Men jeg er veldig redd for at jeg gjør en feil. Hva om jeg kommer til og angre?? Og disse tanktene leder meg til og tenke på «men hvis jeg tenker slik kan jeg ikke være trans!». Jeg har alltid vært veldig innterestert i jente ting. Da jeg var mindre ville jeg heller leke med petshops enn biler lissom. Og til og med til i dag knuser det hjerte mitt hvordan jeg ikke kan ha på meg en kjole på ballet lissom. Men siden jeg har disse tankene om at det kan henne jeg angrer, betyr det at jeg ikke er trans? Eller er det helt normalt? - Forvirret tenåring

Besvart 11.11.2018 14:43
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt og deler den usikkerheten som du kjenner på!

Kjønnsidentiteten vår er en viktig del av hvem vi er. Men det er ikke så lett å beskrive akkurat hvordan denne kjennes ut i kroppen, den bare "er der". Likevel er det noen slik som du selv beskriver, som er usikker på det kjønnet som de fikk tildelt ved fødsel.

For noen av oss er det nemlig slik at vi må bruke litt tid på å finne ut av dette. Denne utforskingen er en viktig del av vår kjønnsidentitetsutvikling og helt naturlig.

Hvis det er slik at du er usikker på om betegnelsen gutt passer for deg, vil jeg anbefale deg å snakke med noen som kan hjelpe deg i denne utforskingen. Her kan du kontakte en sexologisk rådgiver eller en helsesøster.

Det er likevel ikke slik at det bare finnes to måter å være kjønn på. Man er ikke nødvendigvis jente eller gutt. Det er heller ikke slik at man må gå i spesielle klær eller uttrykke seg på en spesiell måte dersom man opplever å være jente, gutt, begge - eller ingen av delene. Hvordan du vil uttrykke deg er noe du selv kan bestemme uavhengig hvilken kjønnsidentitet du har.

For mere kunnskap om dette vil jeg anbefale deg å lese nettbrosjyren "mannen, kvinnen og meg" skrevet av Skeiv Ungdom i samarbeid med Foreningen FRI

Jeg erfarer at det er mange som beskriver den samme tanken som du, - tenk om jeg skulle angre meg? Dette er en helt naturlig tanke å ha når det handler om viktige avgjørelser i livet. Jeg tenker faktisk det er veldig viktig å tillate seg å ha tanker om både usikkerhet og ambivalens når det handler om de store spørsmålene i livet. Da kan man i større grad unngå å ta beslutninger som man i fremtiden kan angre på. 

Prøv og ikke stress med det at du ikke er 100% sikker akkurat nå. Jeg tenker at du vil finne mere ut av hva som er riktig for deg etterhvert som du får mere livserfaring og blir bedre kjent med deg selv. Kanskje kan det være du aldri blir 100% sikker, likevel ha en sterk opplevelse av at det kjennes mye mere riktig ut å være trans enn gutt.

Ikke stå alene i dette, snakk med noen som kan hjelpe deg videre i prosessen! Her kan Ungdomstelefonen være fin å kontakte.

Legger ved noen artikler som du kan se på.

Håper dette svaret var til hjelp for deg, ønsker deg masse lykke til videre!

 

Hilsen helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer

Mitt liv som transperson

Luca (foto: ung.no)

Det kan være frustrerende å oppdage at man ikke føler seg hjemme i kjønnet man er. Kanskje føler du at du kunne ønske at kjønnet ditt var motsatt, eller kanskje kan du tenke deg å være litt av begge deler. Luca er født kvinne, men er i dag mann. Her deler han sin erfaring.

Les mer

- Jeg er ikke trans, jeg er bare født i feil kropp

Aksel (ung.no)

Som barn nektet Nora å gå i kjole og skjørt. I dag heter Nora Aksel, og har det mye bedre nå som han er åpen om sin identitet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet