Hopp til hovedinnholdet

Vil være gutt men tørr ikke si det til foreldrene.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 13 år og har tengt veldig mye og jeg vil være en gutt men jeg tørr ikke si det til mamma og pappa. Hva skal jeg gjøre?

Besvart 01.12.2018 11:54
 

Svar
Hei

Så fint du tar kontakt og deler det du lurer på. Dette er du ikke alene om å føle!

Godt å høre at du har blitt bedre kjent med hva som er riktig for deg og hvordan du har lyst til å ta plass som deg selv!

Når det kommer til hva du kan si til foreldrene dine, så er det enkle ofte det beste. Min erfaring er at det kan være lurt å bare si det så enkelt som mulig, nemlig at du føler å ha fått tildelt feil kjønn ved fødsel. At du opplever å være en gutt selv om de trodde du var en jente.

Noen foreldre kan da trenge litt tid på å venne seg til tanken. Dette fordi de kanskje mangler kunnskap om de ulike måtene å være kjønn på. Da vil det være lurt å gi de nettopp dette. Her kan du be de lese nettbrosjyren "mannen, kvinnen og meg" som er laget av  Skeiv Ungdom i samarbeid med Foreningen FRI.

Hvis du synes det blir for nært å si det "ansikt til ansikt", kan du skrive et brev hvor du deler det du kjenner på. Kanskje kan du skrive at du er redd for at de ikke skal forstå, men at det er viktig for deg at de respekterer deg for den du er.

Selv om du kanskje er spent på hva de kommer til å si, er det mange ungdommer som har opplevd at foreldrene ikke har blitt så overrasket. Min erfaring er at mange foreldre har hatt en misstanke om at barnet deres har hatt utfordringer rundt sin opplevelse av kjønn i egen kropp.

Det er jo ikke sikkert at de akkurat jubler over det du har å fortelle. Det er nemlig noen som kan trenge litt tid på å venne seg til tanken. På samme måte som at du selv kanskje har brukt endel tid på å finne ut av dette? Likevel betyr ikke dette det samme som at de ikke vil godta på sikt.

Noen foreldre blir faktisk veldig glade og takknemlige fordet barnet forteller, og at de blir tilliten verdig! Det er jo kjempeviktig at du kan få være deg selv på den måten som kjennes riktig ut for akkurat deg!

Hvis du synes det blir vanskelig å fortelle dette til foreldrene dine alene, kan du jo også få hjelp av helsesøster.

Håper dette var til hjelp for deg. Du kan ta også ta kontakt med Ichatten.no for flere innspill!

Ønsker deg masse lykke til!

Hilsen helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer

Jente eller gutt eller...?

Kjønn (colourbox.com)

Samfunnet er bygget på en to-kjønnsmodell. Den passer ikke alle.

Les mer

Kjønnsnormer - vi er alle forskjellige

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

I samfunnet vi lever i finnes det ulike forventninger om hva som er "guttete" og "jentete". Vi er alle forskjellige uavhengig av kjønn og det er kun du som har fasiten om deg selv.

Les mer

- Jeg er ikke trans, jeg er bare født i feil kropp

Aksel (ung.no)

Som barn nektet Nora å gå i kjole og skjørt. I dag heter Nora Aksel, og har det mye bedre nå som han er åpen om sin identitet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet