Hopp til hovedinnholdet

Kan det hende at seksuell lyst kommer litt senere?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er veldig forvirret. Mange av vennene mine blir kåte, har lyst på andre gutter og noen onanerer. Jeg kjenner bare at jeg ikke har lyst til noe av det. Når en kjekk gutt kommer sier alle å han var sykt kjekk, men jeg bryr meg bare ikke om sånt. Tror virkelig at jeg er aseksuell, men jeg vil ikke leve hele livet mitt uten en kjæreste. Kan det hende at det kommer litt senere, jeg har komt inn i puberteten og fått mensen. Kan gutter også være aseksuell?

Besvart 01.12.2018 16:58
 

Svar
Hei jente 14 år.

Så bra at du søker hjelp her på ung.no

Det er svært gode muligheter for at du vil synes noen er kjekke og at du tenner seksuelt/blir kåt! Det er stor forskjell mellom mennesker. Noen oppdager i barnealder at de blir kåt, mens andre først finner ut av det når puberteten starter. Andre igjen er enda eldre før de begynner å nyte seksualitet med seg selv. 

Kan du utfordre deg selv til å bli godt kjent med kjønnet ditt? En metode er at du sitter med bena godt fra hverandre på et sted der du ikke blir forstyrret. Ha godt lys og et speil. Da vil du de ytterste kjønnsleppene som har hårvekst. Innenfor disse er de innerste kjønnsleppene. De kan være lengre enn de ytterste, og en kan være lengre enn den andre. De kan også ha mørkere farge. Øverst der de innerste kjønnsleppene møtes, finner du den ytre den av klitoris. Det er denne som er mest følsom for stimulering. 

Det er to måter å bli kåt på. Det ene er at du tar på kjønnet ditt, og spesielt den ytre delen av klitoris med en våt finger. Hvis du samtidig strammer musklene i bekkenet (se artikkelen om ikke å få orgasme under samleiet, avsnittet om bekkenbunn musklene), øker trykket mot de indre delene av klitoris og stimuleringen, onaneringen føles enda bedre. Den andre måten er at du tenker på noe som gjør at det kiler i kjønnet. Når det kiler får en lyst til å ta på det. Se artiklene om seksualitet. 

Kan du også klare å holde åpent for deg selv hvilke kjønn du liker? Da setter du ikke deg selv i én kategori, men gir deg selv mulighet til å tenke fritt. 

Gutter kan også være aseksuelle.  

Du kan snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Da får du mulighet til å si det du tenker og du får gode innspill og spørsmål som kan hjelpe deg å bli bedre kjent med deg selv. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift av det du har skrevet, og eventuelt svaret her, hvis det er til hjelp. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Aseksuell eller aromantisk?

Ungdom, gutt og jente

Det er mye fokus på sex i samfunnet vårt. Film, reklame og blader kan ofte gi oss inntrykk av at sex er en selvsagt del av alles liv. Sånn er det nødvendigvis ikke.

Skrevet av Skeiv ungdom.

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer

Ulik kåthet – forskjell i seksuell lyst

Par har problemer i senga (colourbox.com)

Hvor mye lyst man har på sex, kan være ulikt. Hvis en av partene i et forhold ønsker å ha mye seksualitet, mens den andre ikke har så stor seksuell lyst, kan det bli problemer i parforholdet.

Les mer

Sexskole

kropp (colourbox.com)

Sex er mer enn samleie. Fingring, onanering, beføling og suging er også sex. For å få best nytelse, er det viktig at du er kjent med kroppen og seksualiteten din. Hvor godt kjenner du deg selv?

Les mer

Jente: -Får ikke orgasme når jeg har samleie.

Blid jente ligger i senga (www.colourbox.com)

Det er vanlig at man ikke får orgasme når man har samleie. Det er en rådende misforståelse at alle jenter nyter penis` bevegelser i skjeden og at dette alene gir dem orgasme. Det er ikke tilfelle.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet