Hopp til hovedinnholdet

Hva er det som gjør at en person skifter kjønn?

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei, jeg lurer virkelig på hva som gjør at en person vil skifte kjønn siden jeg forstår ikke hvorfor. så langt jeg forstår er det kjønnsnormene som gjør at noen vil bytte kjønn. kjønn er jo bare hvordan kroppen din er på en måte så da må det jo enten være at de bare vil skifte på kroppen sin/kjønnsorganet sitt eller så er det kjønnsnormene som vi har. hva er det egentlig som gjør at noen vil bytte?

Besvart 08.05.2019 18:03
 

Svar
Hei

Når vi snakker om at noen vil "skifte kjønn", så handler dette om at noen opplever å ha fått tildelt feil kjønn ved fødsel.

Siden kjønnsidentiteten vår er en subjektiv opplevelse som sitter i hodet, så kan de ulike variasjonene sammenlignes med en slags "brain intersex". Dette på samme måte som at kjønnsorganene våre kommer med ulikt utseende og størrelse. 

Når vi snakker om kjønn så er det viktig å skille mellom kjønnsidentiteten vår (opplevelsen av kjønn) og kjønnsuttrykket vårt ( kjønnsrollene).

Selv om vi som samfunn løser opp i de stramme normene når det kommer til hvordan jenter og gutter "bør" se ut, så vil ikke dette nødvendigvis påvirke de av oss som opplever å ha fått tildelt feil kjønn ved fødsel, og som har behov for å endre på dette.

Mange som opplever at de har fått feil kjønn ved fødsel, beskriver at de ville hatt behov for å justere kroppen uansett om de var helt alene i verden.

For å forstå mer om dette med kjønn, vil jeg anbefale deg å lese nettbrosjyren "mannen, kvinnen og meg" , samt kontakte ichatten.no.

Håper svaret var til hjelp for deg. Legger ved noen artikler som du også kan se på.

Lykke til!

 

Hilsen helsesykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer

Kjønnsnormer - vi er alle forskjellige

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

I samfunnet vi lever i finnes det ulike forventninger om hva som er "guttete" og "jentete". Vi er alle forskjellige uavhengig av kjønn og det er kun du som har fasiten om deg selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet