Hopp til hovedinnholdet

Usikker på om hun er trans?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Eg er ei jente på 14år,og eg lurer på om eg er trans. Eg liker veldig godt guttekleder,ting og typiske "gutter spill". Er jente og liker litt å være det, men føler meg som litt gutt også. Har veldig lyst til å klippa meg veldig kort og gå med guttekleder.. Eg har alltid følt at det er noko annleis med meg og at eg ikkje er normal,for da kan eg ikkje væra. Uansett so er eg forelska i ein gutt i klassen, men det blir jo kanskje litt rart viss eg kanskje er trans og liker ein gutt? Vel,gutter er kule og eg liker tinga dei gjer og kordan dei oppfører seg. Før blei eg mobba,egentlig utan grunn. Var det fordi dei (som mobba meg) såg at eg var annerledes? Vel.. Eg har angst heile tida og mamma vurderer skilsmisse.. So eg håpar på eit positivt svar

Besvart 12.05.2019 00:56
 

Svar
Hei

I den perioden av livet hvor du nå befinner deg, skal du utforske hvem du er, også når det kommer til kjønnsidentitet. Dette er en helt naturlig prosess og viktig for identitetsutviklingen vår.

Flere føler nemlig slik som du beskriver, at de er usikker på om de kanskje er trans. Noen tenker på dette fordi de tidligere har brutt kjønnsnormene i samfunnet, og ikke gjort kjønn på "riktig måte". Dette har ført til at de har lurt på om den kjønnskategorien som de fikk tildelt ved fødsel har vært riktig.

Likevel finnes det mange måter å være jente på. Det er ikke slik at gutter og jenter må oppføre seg på forskjellige måter, dette er det bare samfunnet rundt som har bestemt. Det er derfor ikke slik at du må være en gutt for å gjøre "gutteting". 

Uansett hvilken kjønnsidentitet du opplever å ha, så kan du også tiltrekkes ulike kjønn. Dersom du etter hvert opplever å ha en identitet som gutt, så kan du like fullt forelske deg i andre gutter.

Siden du er usikker på hvilken betegnelsen som passer for deg akkurat nå, vil jeg anbefale deg å snakke med noen som kan hjelpe deg i denne utforskingen. Her kan du kontakte en sexologisk rådgiver eller en helsesykepleier.

For mere kunnskap om dette med kjønn og kjønnsidentitet, vil jeg også råde deg til å lese nettbrosjyren "mannen, kvinnen og meg" skrevet av Skeiv Ungdom i samarbeid med Foreningen FRI.

Prøv og ikke stress med det at du ikke er 100% sikker akkurat nå. Min erfaring er at du vil finne mere ut av hva som er riktig for deg etterhvert som du får mere livserfaring og blir bedre kjent med deg selv. Det viktigste er jo at du selv vet at du ikke må putte deg inn i en «bås» som ikke kjennes riktig ut!

Vil også anbefale deg å kontakte ichatten.no for flere innspill. Her svarer helsepersonell som har spesialkompetanse på kjønnsidentitet.

Det høres veldig krevende ut å være deg akkurat nå, når du også kjenner på mye angst samtidig som du er usikker på om moren din skal skille seg. Søk derfor støtte hos noen som kan hjelpe deg i dette vanskelige, det kan bli bedre! Legger ved noen artikler som du kan se på.

Håper svaret var til hjelp for deg, ønsker deg masse lykke til!

 

Hilsen helsesykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer

Hva er en sexolog?

Hilsen sexologen, ung.no

Fra januar 2017 har en ny gruppe fagpersoner begynt å svare på spørsmål på ung.no – sexologer. Lurer du på hva en sexolog er og hva de kan svare på? Da kan du lese om det her.

Les mer

- Jeg er ikke trans, jeg er bare født i feil kropp

Aksel (ung.no)

Som barn nektet Nora å gå i kjole og skjørt. I dag heter Nora Aksel, og har det mye bedre nå som han er åpen om sin identitet.

Les mer

Mitt liv som transperson

Luca (foto: ung.no)

Det kan være frustrerende å oppdage at man ikke føler seg hjemme i kjønnet man er. Kanskje føler du at du kunne ønske at kjønnet ditt var motsatt, eller kanskje kan du tenke deg å være litt av begge deler. Luca er født kvinne, men er i dag mann. Her deler han sin erfaring.

Les mer

Jente eller gutt eller...?

Kjønn (colourbox.com)

Samfunnet er bygget på en to-kjønnsmodell. Den passer ikke alle.

Les mer

Kjønnsnormer - vi er alle forskjellige

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

I samfunnet vi lever i finnes det ulike forventninger om hva som er "guttete" og "jentete". Vi er alle forskjellige uavhengig av kjønn og det er kun du som har fasiten om deg selv.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Mats fikk psykiske problemer av mobbingen

Gutt i skolegård  (www.colourbox.com)

Mats (16) ble mobbet gjennom hele barneskolen. I 10. klasse endte han på sykehus med store psykiske problemer. Les Mats sin sterke historie her.

Les mer

Hva hjelper mot mobbing?

Mange ungdom som blir mobbet sier ikke ifra til noen. Hva tror du hjelper mot mobbing? Si din mening i kommentarfeltet!

Gå til vote

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet