Hopp til hovedinnholdet

Er litt usikker på om jeg er gay, bifil eller hva jeg er.

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei Har alltid hatt flest jentevenner og er ikke så mye med gutter, er litt usikker på om jeg er gay,bifil eller hva jeg er. Hadde nettopp en liten forelskelse på venninna mi, hun hadde kjæreste og da ble jeg uinteressert. Har alltid likt jenter men jeg er usikker nå? Har blitt mobbet og folk har liksom anntydet at jeg var homo eller bifil eller noe. Så kan dere hjelpe meg. Er usikker, hørt det er vanlig å være det i tenårene.

Besvart 07.10.2019 18:55
 

Svar
Hei gutt 13 år. 

Det er vanlig å være usikker på hvem man liker og forelsker seg i. 

Det å tenne seksuelt og å like/ forelske seg, er to forskjellige følelser. Hvis man klarer å skille mellom hvem man liker/forelsker seg i og hvem eller hva man tenner seksuelt på, kan det være til hjelp.

Man kan tenke seksuelle tanker om personer av samme kjønn uten å bli forelsket i personer av samme kjønn. Man kan se på det som seksuell tenning. Mange tenner på seg selv, sin egen maskulinitet og kjønnet sitt. 

Hvis en ønsker å være sammen med personen, være nær, få oppmerksomhet og bli sett, at man blir varm og får gode følelser, er man kanskje forelsket. Å bli forelsket i personer av samme kjønn er kanskje kriteriet på om man er homofil eller bifil.

Du skriver at du nettopp hadde en liten forelskelse i venninna di. Da vet du at du kan forelske deg i jenter. 

Hva andre sier eller mener, skal du ikke bry deg om! Det er du selv som skal finne ut av hvem du forelsker deg i, ingen andre!

Ta deg god tid på å finne ut av hva som kjennes riktig for deg. Bli kjent med kroppen og kjønnet ditt. Da vil du bli tryggere på deg selv. Etter hvert som du også blir kjent med andre mennesker, blir forelsket eller opplever andre gode følelser, vil du bli tryggere på hvem du er, hvilke seksuell identitet du har.

Hvis noen mobber deg, er det viktig at du sier fra til en voksen. Du kan snakke med foreldrene dine/de foresatte. Du kan også snakke med rådgiver, sosiallærer, kontaktlærer eller helsesykepleier. Skolen har en plikt til å sette inn tiltak mot mobbing. Hvis skolen ikke gjør noe, kan en melde skolen til Fylkesmannen.  

Hvis noen plager deg, antyder at du er homo eller bifil kan du stoppe opp. Du kan rette deg opp i ryggen og stå med bena litt fra hverandre. Da står du i en sterk kroppslig posisjon. Du kan se på den som sa noe, se personen rett inn i øynene med et alvorlig blikk. Dette er en sterk mental/psykisk /tankemessig posisjon. Så kan du si noe sånt som at hvem du liker har personen ingenting med, akkurat som du ikke har noe med hvem den liker. 

Dette kan du også snakke med helsesykepleier om. Dere kan øve på tenkte situasjoner. 

Du kan også snakke med helsesykepleier på skolen, en fagperson på helsestasjon for ungdom eller du kan ringe Ungdomstelefonen om hvilke tanker du har om hvilken legning du har, om du er gay, bifil eller hetero. Da får du mulighet til å reflektere og samtale om dette, og du vil bli mer klar over hva du tenker, føler og mener.

Det er du som bestemmer over deg selv! Vær stolt av den du er!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du lesbisk, bifil eller homofil?

Flagg i regnbuefarger

Eller lurer på om du kanskje er det? I ungdomstida prøver man å finne ut hvem man er, hvordan man skiller seg fra andre eller hva som er spesielt med akkurat meg.

Les mer

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet