Hopp til hovedinnholdet

Hvordan vil prosessen være med å bytte kjønn?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Jeg er gutt. Jeg føler meg som en jente. Hvordan vil prosessen gå vis jeg vil bytte kjønn? Er jeg for ung til og tenke på det eller starte prosessen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dette er du ikke alene om. Flere som deg opplever at det kjønnet de fikk tildelt ved fødselen, ikke stemmer overens med det kjønnet de føler seg som. Dette er endel av det naturlige menneskelige mangfoldet!

Vet ikke hvor lenge du har kjent på disse følelsene? Noen kan oppleve at ting ikke stemmer allerede fra 2- 3 års alder. Andre kan oppdage dette senere i livet, som for eksempel i og etter puberteten. Du er altså ikke for ung til å kjenne på denne følelsen som du beskriver.

Det er bare den som "bor" i kroppen som kan si noe om hva som kjennes riktig ut for seg. Dette er ikke noe som kan bestemmes av andre.

Ofte er det slik for oss mennesker, at vi blir usikre på det vi ikke vet så mye om. Min erfaring er at det derfor kan være veldig lurt å snakke med foreldrene dine om det du kjenner på. Helsesøster kan også være en fin person å kontakte.

Kjønnsidentiteten vår er en viktig del av hvem vi er, og det er smertefullt å ikke bli fortstått av andre slik vi forstår oss selv.

Hvis det er slik for deg at du opplever å være jente, så er det dette som er riktig for deg. Når det gjelder spørsmålet ditt rundt hvordan du kan "bytte" kjønn, så kan dette startes med å kontakte fastlegen din. Det som da er viktig, er at det bare er du selv kan bestemme hvordan du har lyst til å være jente. Noen ønsker her å stoppe puberteten i den maskuline retningen, mens andre kun ønsker å endre navnet sitt til noe mere feminint.

Hvis det er slik for deg at du ønsker å få kjønnsbekreftende behandling, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din som kan henvise deg til en psykolog. Vedkommende psykolog kan deretter henvise deg videre til Rikshospitalet (NBTS) som per idag har landsfunksjon på behandling av transseksualisme. På NBTS kan du få hjelp til å justere kroppen din slik at den stemmer bedre overens med den kjønnsidentiteten du opplever å ha. 

Hvis du bor i Oslo, kan du kontakte helsestasjon for LHBT ungdom, for videre hjelp. Vi kan ha samtaler både med deg og familien din.

Ikke stå i dette alene, det finnes hjelp å få slik at det ytre kan stemme bedre overens med din indre opplevelse av kjønn. Legger ved noen artikler du kan se på.

Heier på deg og ønsker deg masse lykke til!

 

Hilsen Ingun

Helsesøster

Spesialist i sexologisk rådgivning - NACS

Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg er ikke trans, jeg er bare født i feil kropp

Aksel (ung.no)

Som barn nektet Nora å gå i kjole og skjørt. I dag heter Nora Aksel, og har det mye bedre nå som han er åpen om sin identitet.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet