Hopp til hovedinnholdet

Kan man være gutt og jente samtidig, og hva heter det da?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei Ung! Jeg lurer på om man kan være gutt og jente samtidig? Og hvis man kan det, hva heter det da? Jeg er egentlig en gutt, men jeg føler meg som en jente, i tillegg til at jeg er en gutt (føler meg som begge kjønn) Jeg har veldig lyst på langt hår, og pupper. Jeg er også utrolig glad i å gå med kjoler og stramme klær. Når jeg er alene hjemme, prøver jeg ofte kjoler. Jeg prøver også å lage pupper ved at jeg tar teip over brystet, og så tar på BH. Noen ganger prøver jeg også sminke. Jeg vet ikke helt hva jeg føler mest som. Men den siste tiden (1-2 uker) er det jente jeg har følt meg mest som. Jeg vil ikke se meg selv som homo heller, siden jeg er veldig forelsket i en jente. Når jeg tenker meg ved at jeg er en jente, får jeg er litt sånn glede følelse. Vet du hva jeg kan gjøre, og kan jeg være begge kjønn? Håper på svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 15 år

Så fint at du tar kontakt og utforsker de følelsene som du er bekymret for!

Du er nemlig ikke alene om å kjenne på dette. Flere som deg opplever at det kjønnet de fikk tillagt ved fødselen, ikke nødvendigvis stemmer overens med det/de kjønnet (ene) de opplever seg som.

Det er ikke slik at det bare finnes to måter å være kjønn på. Man er ikke nødvendigvis jente eller gutt. Dette opplevelsen er ikke så vanlig, men likevel en helt naturlig variasjon av oss mennesker.

Mens noen føler at de kan svinge litt mellom opplevelsen av å være både jente og gutt, kan andre oppleve å være begge deler på samme tid. Noen finner seg til rette i begrepet genderfluid som på norsk kan oversettes med kjønnsflytende, mens andre bruker begrepet trans. Noen ønsker ikke å bruke noen kjønnsbenevnelse i det hele tatt. Her kan man velge det som passer best for seg.

Desverre er det ikke alle som vet om de ulike måtene å være kjønn på. Normene våre signaliserer ofte at det er noen måter som er mere riktig enn andre, men det er det ikke. Det handler bare om at opplevelsen av å ha / være et kjønn er forskjellig. Noen variasjoner er mere vanlige, andre mere uvanlige. Derfor er det ikke noe feil med de følelsene du har, du kan godt være begge kjønn!

Kjønnsidentiteten sitter på en måte mellom ørene, og ikke mellom beina. Selv om dette fenomenet har eksistert i alle år, og i alle kulturer, så er det likevel en ny kunnskap for de fleste.

Vil derfor anbefale deg å lese "mannen, kvinnen og meg" som er en brosjyre skrevet av Skeiv Ungdom. Her kan du få noen nye tanker knyttet til dette med kjønn.

Kan også anbefale deg å ta kontakt med Skeiv Ungdom, som har en egen undergruppe som også opplever at det kjønnet de fikk tillagt ved fødselen, ikke stemmer overens med egen opplevelse av kjønn. De kan komme med råd og tips til hvordan du kan ta plass som deg selv. Du kan også kontakte Ungdomstelefonen for flere innspill. Legger ved en artikkel du kan se på.

Når det gjelder din seksuelle identitet, så kan du selv bestemme hvilken betegnelse du synes passer best på deg.

Ta kontakt med noen du kan snakke med dersom disse temaene gjør deg usikker. Helsesøster på skolen hvor du går kan være til god hjelp. Hvis du bor i Oslo, kan du kontakte helsestasjon for lhbt ungdom for å utforske videre de følelsene som du kjenner på.

Heier på deg og ønsker deg masse lykke til!

 

Hilsen 

Helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning - NACS

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet