Hopp til hovedinnholdet
Nervøs jente (colourbox.com)
Følg ung.no på Snapchat
Følg ung.no på Snapchat

Hvilket begrep brukes etter at noen har "byttet kjønn"?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Når man er født i feil kropp så er man transseksuell. Men hva skjer når man bytter kjønn? Er man fremdeles transseksuell da? Eller får man en ny betegnelse? Hilsen nyskjerrig jente

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20 år

Takk for at du tar kontakt!

Mange som opplever å ha fått diagnosen transexuell (tildelt feil kjønn ved fødsel) og endret kroppen til å ligne mer på det kjønnet de føler seg som, ønsker å bli definert som dette kjønnet. Altså som mann eller kvinne.

Siden kjønnsidentiteten er en subjektiv opplevelse som ikke kommer an på hvilken kropp eller kjønnsorgan man har, er det derfor opp til hver enkelt å definere seg på den måten som kjennes riktig ut.

Hvis en person føler seg som en mann, kan han derfor definere seg som dette samt bruke pronomen "han". Det samme gjelder om en person føler seg som kvinne og ønsker å bruke pronomen "hun". Personer som ikke opplever å høre til i denne "tokjønnsmodellen" bruker ofte betegnelsen transperson og pronomen "hen".

For andre er det likevel slik at de ønsker å signalisere til omverdenen at de netopp har fått tildelt feil kjønn ved fødsel, men likevel har endret på dette. Mange ønsker da å bruke betegnelsen transmann eller transkvinne, og opplever at dette er en viktig del av deres identitet.

Uansett blir det viktigste at hver enkelt person får definere seg selv på den måten som kjennes riktig ut for seg. Fordi denne betegnelsen ikke synes utenpå, blir det viktig å faktisk spørre vedkommende.

Håper dette ga mening, du kan også ta kontakt med Ungdomstelefonen for flere innspill. Legger ved noen artikler du kan se på.

Lykke til!

Hilsen 

Helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning - NACS

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg er ikke trans, jeg er bare født i feil kropp

Aksel (ung.no)

Som barn nektet Nora å gå i kjole og skjørt. I dag heter Nora Aksel, og har det mye bedre nå som han er åpen om sin identitet.

Les mer

Mitt liv som transperson

Luca (foto: ung.no)

Det kan være frustrerende å oppdage at man ikke føler seg hjemme i kjønnet man er. Kanskje føler du at du kunne ønske at kjønnet ditt var motsatt, eller kanskje kan du tenke deg å være litt av begge deler. Luca er født kvinne, men er i dag mann. Her deler han sin erfaring.

Les mer

Trenger du noen å snakke med om kjønn, seksualitet og identitet?

Jenter ser på mobilen sin (colourbox.com)

Har du spørsmål om kjønn, seksualitet eller identitet?Ringer du Ungdomstelefonen på 400 00 777 møter du unge voksne som kan hjelpe deg med spørsmål om seksualitet, legning og identitet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet