Hopp til hovedinnholdet

Hva er egentlig forskjellen mellom transvestitt og drag queen?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, hva er egentlig forskjellen mellom transvetitt og drag queen? Er alle drag queens transvetitt fordi de liker å kle seg i det motsatte kjønn?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 17 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Selv om man er dragqueen trenger en ikke være transe.
Store medisinske leksikon definerer transvestitt slik; "Transvestitt, transvestisme, beskrev opprinnelig personer som hadde trang til å iføre seg det motsatte kjønns klær. I dag vil en finne flere og mer subjektive definisjoner som alle er knyttet til kjønnsoverskridende atferd, ikke bare i form av klesbruk, men også i roller og handlinger.<<2
Transe er et bedre ord enn transvestitt. Trans omhandler kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, ikke seksualitet. 
Drag defineres slik i store medisinske leksikon; "Drag blir som regel definert som et midlertidig skifte av kjønnsuttrykk, det vil si å opptre som et annet kjønn fortrinnsvis ved sceneopptreden. Ordets opprinnelse er noe uklar, men man mener at det kommer fra den tiden da man brukte lange kjoler som slepte langs bakken (drag=slepe).

Ved drag-opptreden benytter man ytre effekter i begge retninger mellom de to kjønnsmajoritetene, kvinner og menn. Man snakker derfor om "Drag-kings" og "Drag Queens". Dette innebærer vanligvis å ikle seg en rollefigur hvor satire, ironi, utfordrende seksuell oppførsel og frekkhet er viktige ingredienser.

Drag er ikke det samme som transvestisme. Dette fordi omkledningsprosessen for en som kler seg i «drag» ikke nødvendigvis er avgjørende for følelsen av å være en hel person, eller å uttrykke sin kjønnsidentitet, men her kan det også være glidende overganger. For en del dreier det seg om en viktig side ved deres identitet. Å spille en rolle for et publikum som rent lønnet arbeid kan være drivkraften bak «draging».

Jeg håper dette er svar på det du lurte på.

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet