Hopp til hovedinnholdet

Finnes det noen alternativer for privat hormonbehandling?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en 16 år gammel gutt (ftm) som har vært på BUP i noen måneder nå og er henvist videre til Riksen. Fikk nettop tilbake brev om at jeg har fått time der, men ikke før i november. Jeg vet ingen kan gjøre noe med ventetiden, men jag klarer ikke å vente så lenge. Lurer derfor på mulighetene jeg har rundt å gå videre privat for å få hormonell behandling. Vet at Mediwave var et alternativ men har så sluttet med det tilbudet. Regner med at alt ligger i Oslo, men hadde vert fantastisk om det finnes alternativer nermere Midtnorge. Takk

Besvart 14.03.2019 22:10
 

Svar
Hei

Per idag er det dessverre få steder i Norge hvor du kan få startet opp med privat kjønnsbekreftende behandling utenom Oslo. Du kan likevel spørre fastlegen din om vedkommende har transkompetanse slik at du kan få hjelp der, eller om vedkommende kan tenke seg å få denne kompetansen?Forskjellen er likevel at du her må betale disse medikamentene selv.

Siden BUP har kartlagt at de er rimelig overvbevist om at det ikke foreligger noen andre årsaker enn kjønnsinkongruens for din kjønnsopplevelse, så er det mulig å få denne behandlingen utenom Riksen. Dette fordi behandlingen ikke ansees for å være en høyspesalisert legeoppgave. Dersom du hadde hatt en kropp med testikler, men som ikke selv produserte testosteron, så ville fastlegen din kunne administrert dette medikamentet. 

Det viktigste med hensyn til denne kjønnsjusterende behandlingen, at du selv er innforstått med de endringene dette medikamentet kan ha for kroppen din, samt at du har realistiske forventninger med hensyn til resultat. 

Det er jo ikke slik at du kan overbevise noen andre om din kjønnsidentitet. Det finnes jo ingen blodprøver, spørreskjema eller røntgenstråler som kan "bevise" hva du er. Det viktigste for fastlegen din blir derfor å kartlegge om du er i stand til å ta en slik informert beslutning når det kommer til egen kropp, samt å sjekke at kroppen din har et godt fysisk utgangspunkt før hormonoppstart.

Det er jo bare den som bor i kroppen som kan si noe om hva som er riktig for seg. Siden det ikke finnes noen fasit på hvordan kjønn skal gjøres, så er det bare du selv som kan kjenne på hva som er dine ønsker og behov.

Håper svaret var til hjelp for deg. Vil anbefale deg å ta kontakt med ichatten.no og eller Foreningen FRI for flere innspill.

Ønsker deg masse lykke til videre i prosessen!

Hilsen helsesykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer

Kjønnsnormer - vi er alle forskjellige

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

I samfunnet vi lever i finnes det ulike forventninger om hva som er "guttete" og "jentete". Vi er alle forskjellige uavhengig av kjønn og det er kun du som har fasiten om deg selv.

Les mer

Jente eller gutt eller...?

Kjønn (colourbox.com)

Samfunnet er bygget på en to-kjønnsmodell. Den passer ikke alle.

Les mer

- Jeg er ikke trans, jeg er bare født i feil kropp

Aksel (ung.no)

Som barn nektet Nora å gå i kjole og skjørt. I dag heter Nora Aksel, og har det mye bedre nå som han er åpen om sin identitet.

Les mer

Mitt liv som transperson

Luca (foto: ung.no)

Det kan være frustrerende å oppdage at man ikke føler seg hjemme i kjønnet man er. Kanskje føler du at du kunne ønske at kjønnet ditt var motsatt, eller kanskje kan du tenke deg å være litt av begge deler. Luca er født kvinne, men er i dag mann. Her deler han sin erfaring.

Les mer

Hva er en sexolog?

Hilsen sexologen, ung.no

Fra januar 2017 har en ny gruppe fagpersoner begynt å svare på spørsmål på ung.no – sexologer. Lurer du på hva en sexolog er og hva de kan svare på? Da kan du lese om det her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet