Hopp til hovedinnholdet

Kan han starte kjønnsjusterende behandling uten å si noe?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en mann som var så uheldig å bli født i en jentekropp. Jeg ønsker å igjennomgå et fullt kjønnsskifte men har bare sagt det til en person. Jeg er ikke klar for å si det til flere enda. Jeg lurer på om jeg kan starte kjønnsskifteprosessen i hemmelighet en stund før jeg sier det til flere?

Besvart 24.06.2019 00:12
 

Svar
Hei

I Norge har det frem til nå vært en behandlingspraksis, at alle som har søkt kroppsjusterende behandling på NBTS (Rikshospitalet) har måttet leve "åpent i det foretrukne kjønn" i minst et år før evt oppstart på utredning og behandling. Dette er likevel en litt gammeldags forståelse av hva som blir viktig når det kommer til fremtidig helsehjelp.

Det er jo bare du selv som kan vite hva som er riktig for deg når det kommer til egen kjønnsidentitet og kropp. Siden du opplever å være en gutt, så er det jo det du er! Du skal ikke måtte overbevise noen om denne opplevelsen, siden den er subjektiv og ikke kan måles objektivt på noen som helst måte. Likevel kan det være lurt å si noe om det du føler på til de rundt.

Vi mennesker er jo ikke født i en boble. Vi er jo endel av et samfunn som gjør at vi påvirker hverandre. Hvis det er slik at du ønsker å starte på en kroppsjusterende behandling, så vil jo dette også påvirke folkene rundt deg. Hvis de andre ser at du endrer kjønnsuttrykket ditt, så vil du nok få endel spørsmål som du må forholde deg til enten du vil det eller ikke.

Derfor kan det være en lur ide å si noe om det du opplever til flere av de som står deg nære. Ikke fordi du blir mere "gutt" av det, eller at de har noe krav på å få vite hva som er ditt kjønn, men fordi de da kan være en god støtte i den prosessen som du nå ønsker å gå inn i. 

For noen oppleves det som lettere å komme ut som gutt til alle rundt, etter at de har fått flere "kjønnede forhandlingskort". Dette kan for noen være mørkere stemme og ansiktsbehåring.

Likevel så er det ikke noen fasit på hvordan en gutt skal se ut, du kan være gutt på akkurat den måten som kjennes riktig ut for deg. Men hvis det er viktig for deg  å bli lest som en gutt i et "tradisjonelt maskulint uttrykk", så kan dette være mere krevende dersom kroppen kun har endret seg inn i en feminin retning.

Ifølge Standards of Care (WPATH) som er internasjonale retningslinjer på trans feltet, så står det ikke spesifisert noen krav om at du må se ut på en spesiell måte før du kan få behandling.

Håper dette svaret ga mening. Hvis du ønsker flere innspill vil jeg anbefale deg ichatten.no. Her svarer transkompetent helsepersonell på spørsmål om kjønn og kjønnsinkongruens.

Ønsker deg masse lykke til!

 

Hilsen helsesykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer

- Jeg er ikke trans, jeg er bare født i feil kropp

Aksel (ung.no)

Som barn nektet Nora å gå i kjole og skjørt. I dag heter Nora Aksel, og har det mye bedre nå som han er åpen om sin identitet.

Les mer

Dette betyr transseksualisme

Gutt eller jente? (colourbox.com)

En person som får diagnosen transseksualisme opplever å ha fått tildelt feil kjønn ved fødsel. Her lærer du med om hva transseksualisme innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet