SVAR
Besvart 15.08.2017 14:31:26
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Kjønnsvorter skyldes spesielle typer HPV-virus (det er ikke de samme HPV-virustypene som forårsaker celleforandring og kreft). Det er ca 50% av voksne, seksuelt aktive, som smittes av dette viruset. Men en antar at det er kun 10% som utviklet kjønnsvorter.
Det går altså an å ha blitt smittet med viruset, uten at en ser det eller vet det selv. Og derfor er det så vanlig å smitte andre med det også.
Kjønnsvorter smitter ved seksuell kontakt, og med intim kontakt (at man koser og tar på hverandre). Men det kan også smitte via hender, så en trenger altås ikke å ha akkurat sex for å bli smittet.
Kjønnsvorter ser ut som små vorter, kanskje litt "spisse" i formen, og hudfargede/hvite. Overflaten er "blomkål-aktiv", med små rugler på. Kjønnsvorter kan være små eller store, stå alene, eller være i små grupper. Du kan lese mer om kjønnsvorter her.
En kan egentlig skille kjønnnsvorter greit fra talgkjertler, i alle fall etter en viss størrelse. Talgkjertler er mer som nupper eller hvite eller røde "kviser", og en kan skvise talg ut av dem (men det anbefales ikke).
Talgkjertler skal være i underlivet. De smører underlivet og har viktige funksjoner, så de skal man ikke gjøre noe med. Alle, både gutter og jenter har talgkjertler som blir mer synlige i puberteten.
Kjønnsvorter kan også gå over av seg selv, etter en stund (mnd-år). Men en kan behandle dem med krem/middel (pensle dem). Slik medisin mot kjønnsvorter fås kun på resept fra lege. Så da må en til lege først.
Dersom du lurer på om du har kjønnsvorter, kan du gå til lege, enten ved Helsestasjon for ungdom eller til fastlegen din.
Husk at leger er veldig vant til å både snakke om og å undersøke underliv, så dette er ikke noe å være flau over.
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.
Les mer
attach_file
Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.
Les mer