Hopp til hovedinnholdet

Kan man bli kvitt sopp uten å gå til legen?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg er 14 år og jeg tror jeg har fått soppinfeksjon i underlivet. Det lukter vondt der nede, og det kommer ofte ut et slags tykk slim ut, ligner litt på cottage cheese. Vel greia er at jeg må bli kvitt det uten medisin. Kunne dere hjulpet meg med dette? Altså finne en måte å bli kvitt soppinfeksjon uten medisin/krem fra legen?!!! Fra en Desperat 14 år gammel jente

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Soppinfeksjon er veldig vanlig. De fleste kvinner opplever dette en eller flere ganger i livet. 

Sopp er ikke farlig, og vi har sopp på kroppen hele tiden, men den holdes i sjakk av snille bakterier som vi også har på og i kroppen vår.

I skjeden har vi også snille bakterier som holder sopp i sjakk. Det er derfor viktig at man ikke overdriver vask i underlivet for da kan man fjerne disse bakteriene, og man kan lettere få soppinfeksjon. Skyll eller vask aldri inne i skjeden, den renser seg selv. Ikke bruk såper i underlivet, selv intimsåpe er ikke nødvendig, skyll bare med vann. 

Siden sopp er så vanlig så kan man kjøpe soppkur på apoteket uten å ha resept fra legen. Du finner det ofte i hyllen for intimhygiene. De heter Canesten eller Pevaryl. Den beste behandlingen består av en krem som du smører på morgen og kveld i maks 14 dager, samt piller du setter inn i skjeden, vagitorier.

Du kan lese litt om soppinfeksjon og behandling her.

Husk at de fleste kvinner får dette, så det er ikke noe som er flaut å fortelle til moren din eller andre voksne. 

Hvis du ikke blir bra med soppkuren er det viktig å ta kontakt med lege. Har du hatt sex med en ny partner og ikke brukt kondom er det viktig at du sjekker deg for klamydia. 

Hilsen Legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Utflod - til glede og bekymring

Undertøy på tørkesnor (colourbox.com)

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Forandring i utfloden kan være et tegn på en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden eller sykdom.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnslemlestelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnslemlestelse