Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med å konsentrere meg på skolen, hva skal jeg gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg sliter utrolig mye med å konsentrere meg på skolen. Det har jeg gjort så lenge jeg kan huske, men nå som jeg går på videregående skole, er alt så mye viktigere og vanskeligere blir det værre. Hver prøve vi har på skolen sitter jeg å ser i lufta og prøver virkelig å få hjernen til å fungere men det går ikke. Og da blir jeg så sur på meg selv at jeg nesten begynner å grine. I timene også på skolen klarer jeg ikke ta innover det de sier selv om jeg prøver. Jeg har fåt høre at jeg kanskje har ADHD eller en annen form for konsentrasjonvansker. Jeg tok noen tester på nettet og fikk «meget sannsynlig ADHD» som svar. Jeg er alltid veldig urolig, og har alltid hatt mye mer energi enn de andre. Jeg er veldig mye glad, men når jeg blir lei meg, blir jeg veldig lei meg. Hva burde jeg gjøre? Jeg kan ikke snakke med foreldrene mine for hvis jeg nevner det med konsentrasjonen så blir de bare irriterte og mener at det er min egen feil, og de klager hele tiden på at jeg ikke gjør nok skolearbeid.

Besvart 28.04.2018 09:31
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Du beskriver konsentrasjonsproblemer, som har vart over tid og som plager deg i skolehverdagen. I tillegg kjenner du på sterke følelser, og blir ofte lei deg. Du har fått høre at du kanskje har ADHD og har selv tatt flere tester på nettet.

Jeg forstår at dette blir vanskelig og frustrerende for deg, og jeg er enig med deg om at dette bør du finne litt mer ut av. 

Jeg vil anbefale deg å gå til helsesøster på skolen din eller Helsestasjon for ungdom. Der kan du få støttesamtaler over tid, og sammen kan dere finne mer ut av hva som plager deg og hva eksempelvis uroen og konsentrasjonsvanskene kan være tegn på. Det kan være mange grunner til at du kjenner deg ukonsentrert, urolig og har uregulerte følelser, det behøver nødvendigvis ikke være ADHD. Helsesøster/Helsestasjon kan kartlegge vanskene dine og vurdere om du er i behov av mer spesialisert hjelp, som eksempelvis fra BUP. Fastlege, psykolog og Barneverntjenesten kan henvise til BUP. Det er BUP som utreder, setter diagnoser og behandler psykiske lidelser, der kan du blant annet bli utredet for ADHD. 

Du er over 16 år, det vil si at du er helserettslig myndig, og behøver ikke å involvere foreldrene dine i hjelpen du mottar. Men, jeg vil forøvrig anbefale deg å ha dem med deg i en eventuell utredning av ADHD og jeg tror det vil være godt for deg å ta imot den støtten du kan få. Husk at de kjenner deg veldig godt og kan også si mye om hvordan du eksempelvis var da du var liten. 

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å ta en titt på de. Se også nettsiden www.adhdnorge.no. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

André (15) om det å ha ADHD

André er en av de ca 30.000 barn og ungdom som har ADHD i Norge. ung.no har fått møte André. Hvordan er det egentlig å ha ADHD?

Les mer

Hva er ADHD?

hodet i hender (colourbox.com)

Daniel sitter ved pulten sin i klasserommet, men han hører ikke etter. Lærerens stemme føles som en grøt av lyd. Han snur seg og roper ut i rommet. Han kjeder seg. Læreren ber ham være stille. Daniel tar opp blyanten og slår den taktfast i pulten. Det bråker. Læreren blir sur. Klassekameratene ler. Daniel er ingen bølle. Han gjør så godt han kan.

Les mer

- Jeg synes det er vanskelig å takle vonde følelser

Trist gutt (colourbox.com)

Jeg synes ikke det er så lett hele tiden. Noen ganger føler jeg at jeg er deprimert, men jeg tror kanskje jeg er lei meg. Hvordan skal jeg klare å komme meg ut av en vond følelse?

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hva er BUP?

BUP

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon