Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bruke konfirmasjonspenger jeg får til hva jeg vil?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har snart konfirmasjon, og jeg regner med å få ca 40-60 tusen kroner. Og jeg har tenkt til å sette inn disse pengene på en konto. Men jeg lurer på om foreldrene mine har tilgang til å TA UT/STJELE penger fra bankkontoen min, uten min godkjennelse. I vergemålsloven § 12 står det En mindreårig råder selv over midler som han eller hun har tjent ved eget arbeid eller virksomhet ETTER fylte 15 år. Men kan de ta ut penger fra kontoen min uten at jeg vet det? Er det forskjell på reglene, hvis jeg setter pengene inn på en Brukskonto eller Sparekonto? Hva er rettighetene mine og hva kan jeg gjøre for å hindre dem i å ha tilgang? I vergemålsloven § 12 sto det at jeg bestemmer over penger jeg har tjent ETTER jeg har fylt 15. Men jeg er 14 når jeg har konfirmasjon, betyr det at jeg IKKE bestemmer over pengene? Hva er rettighetene mine? Hvem bestemmer over pengene mine? Fint hvis dere legger inn linker til reglene fra LovData

Besvart 04.02.2019 11:28
 

Svar
Hei

Foreldre har ansvar for barnas økonomi til de er 18 år og myndige. Som du selv skriver har ungdom rett til å disponere penger de har tjent i eget arbeid etter fylte 15 år. Dersom du leser vedlegget til dette svaret vil du se at konfirmasjonspenger antagelig ikke vil regnes som inntekt av eget arbeid. Om du kan disponere pengene avhenger av hva giveren har ment at pengegaven skal brukes til.

Når du fyller 18 år vil du kunne disponere fritt penger som står på din konto. Inntil det vil foreldre ha kontroll over penger du ikke selv har tjent ved eget arbeid. Normalt overføres lønn til brukskonto, så normalt vil du kunne disponere penger som står på brukskontoen. 

Foreldre kan ikke ta penger som du har fått og bruke de på seg selv eller til andre ting enn det giveren har ment. Dette vil kunne være tyveri og kan anmeldes.

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem bestemmer over pengene dine?

Penger til konfirmasjonen (ung.no)

Krangler du med foreldrene dine om hva du kan bruke egne penger på? Det finnes ikke noe klart svar, men det er vanlig å skille mellom penger du har tjent selv og penger du har fått.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon