Hopp til hovedinnholdet

Jeg har ikke lyst til å konfirmere meg kristelig

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er en gutt på 14 år som skal konfirmere meg til høsten. Jeg har tenkt mye på det med konfirmasjon, og har kommet fram til at jeg vil ta borgerlig. Men både mamma og pappa vil jeg skal ta kristelig jeg har snakket med mange av vennene mine og de sier at jeg bestemmer om hva jeg skal ta. men der er mamma og pappa helt uenige ''De sier at jeg må ta kristelig eller ikke konfirmere meg'' jeg ble døpt i kirken men er det ikke mitt valg om jeg vil være kristen eller ikke? Jeg har ikke lyst til å konfirmere meg som kristelig i det hele tatt, Jeg har prøvd å overtale dem lenge nå, men dem er fast bestemte på at jeg ikke får lov. Dem hører aldri på det jeg har å si men jeg må høre på dem. Så nå sitter jeg og lurer veldig på hva jeg skal gjøre. og klarer nesten ikke tenke på noe annet enn det...

Besvart 13.05.2019 10:02
 

Svar
Takk for at du tar kontakt med oss! 
 
 
I Norge har barn religionsfrihet. Det betyr at barn kan velge selv hva de vil tro på. Før du fyller 15 år har foreldrene dine rett til å veilede deg og bestemme hvilke religion du skal lære om. De kan likevel ikke tvinge deg til å tro på noe du ikke føler er riktig for deg.
 
Når du har fylt 15 år har du full rett til selv å avgjøre om du skal melde deg inn eller ut i et trossamfunn.
 
Har du fylt 15 år har ikke foreldrene dine rett til å bestemme at du skal konfirmere deg- hverken kristelig eller borgerlig. 
 
Det er likevel slik at det kan bli vanskelig å velge en borgerlig konfirmasjon dersom foreldrene dine ønsker noe annet, da du vil være avhengig av økonomisk støtte for å ha en feiring. Slik sett er det enkleste å avstå fra en markering dersom det er uenighet mellom dere. 
 
Jeg vil anbefale deg å ta dette opp med dem en dag det er rimelig fredelig stemning- fortelle dem hvor mye dette betyr for deg og at du har brukt tid på å ta beslutningen. Likeledes kan de fortelle deg om hvorfor det er så viktig for dem at du konfirmerer deg kristelig. Er det vanskelig å starte en slik samtale kan du kanskje vise dem innlegget ditt og svaret mitt.
 
I lenkene under finner du mye god informasjon som er aktuell i din situasjon, jeg vil anbefale deg å lese dette før du snakker med foreldrene dine
 
Jeg håper at dere kommer til en løsning som dere alle blir fornøyd med!
 
Mvh familieterapeuten i samarbeid med ung.no  

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Retten til religionsfrihet

Jente føler seg fri (colourbox.com)

Du har rett til å velge selv om du vil ha en religion eller ikke, hva du vil tro på, og hvordan du vil utøve religionen din.

Les mer

Konfirmasjon - hva passer for deg?

Jente poserer i en allé for konfirmasjonsbilde (colourbox.com)

Skal du konfirmere deg? Hva slags konfirmasjon skal du i så fall ha?

Les mer

Hvem bestemmer over din konfirmasjon?

Tenåringsgutt står i midten med foreldrene sine på hver sin side. (www.colourbox.com)

Det er du som bestemmer om du skal konfirmere deg borgerlig eller kirkelig. Men hva gjør du om foreldrene dine vil ta valget for deg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon