Hopp til hovedinnholdet

Er det mitt valg å bestemme hvilken konfirmasjon jeg vil ha?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 14 år, jeg skal konfirmere meg til neste år. Jeg vil velge selv og ta en borglig/humanistisk konfirmasjon for jeg føler meg ikke kristen selv om jeg er døpt, men foreldrene mine sier at det ikke er mitt valg og at jeg ikke kan velge sånne ting selv før jeg er myndig (18 år). Dette synes jeg er urettferdig for da står jeg igjen med to valg, å konfirmere meg kristelig eller ikke konfirmere meg i det hele tatt. Selvfølgelig vil jeg konfirmere meg for jeg føler at det er noe jeg burde, men er det mitt valg å bestemme hva jeg skal konfirmere meg som?

Besvart 16.05.2019 10:02
 

Svar
Hei
 
Jeg forstår at dette ikke er lett for deg. Jeg syns det er leit å høre hvordan  foreldrene dine overkjører deg når du har tatt et personlig valg. Et valg du beskriver som gjennomtenkt, og som baserer seg på dine ønsker. Konfirmasjonen er din feiring, og den skal være basert på dine verdivalg!
 
Slik jeg forstår det anser foreldrene dine at en borgerlig konfirmasjon ikke er en ordentlig konfirmasjon. Jeg vet ikke hvor mye de vet om borgerlig - eller humanetisk - konfirmasjon? Ofte handler motvilje hos foreldre om at de har lite kunnskap om det borgerlige alternativet. Hvis du vil gi dem mer informasjon om borgerlig konfirmasjon kan de lese denne artikkelen.
 
Dine foreldre har også utilstrekkelig med kunnskap om aldersgrenser! De tar nemlig feil når de påstår at man må være 18 år for å velge selv hvilken konfirmasjon man vil ha. Dette kan man nemlig bestemme selv fra man fyller 15 år! Det er slik at i Norge har barn religionsfrihet. Det betyr at barn kan velge selv hva de vil tro på. Før du fyller 15 år har foreldrene dine rett til å veilede deg og bestemme hvilke religion du skal lære om. De kan likevel ikke tvinge deg til å tro på noe du ikke føler er riktig for deg.
 
Når du har fylt 15 år har du full rett til selv å avgjøre om du skal melde deg inn eller ut i et trossamfunn. Dermed er det slik, at har du fylt 15 år kan ikke foreldrene dine bestemme at du skal konfirmere deg- hverken kristelig eller borgerlig. 
 
Det er likevel slik at det kan bli vanskelig å velge en borgerlig konfirmasjon dersom foreldrene dine ønsker noe annet, da du vil være avhengig av praktisk og økonomisk støtte for å ha en feiring. Slik sett er det enkleste å la være å feire konfirmasjon dersom det er helt fastlåst mellom dere. 
 
Jeg vil anbefale deg å ta dette temaet opp en gang til med dem, en dag det er fredelig stemning og dere har god tid. Du kan forsøke å fortelle dem hvor mye det å få konfirmere deg borgerlig betyr for deg og at du har brukt tid på å ta beslutningen. Likeledes kan de fortelle deg om hvorfor det er så viktig for dem at du konfirmerer deg kristelig. Er det vanskelig å starte en slik samtale kan du kanskje vise dem innlegget ditt og svaret mitt?
 
I lenkene under finner du mye god informasjon som er aktuell i din situasjon, jeg vil anbefale deg å lese dette før du snakker med foreldrene dine
 
Jeg håper at dere kommer til en løsning som dere alle blir fornøyd med! Jeg håper konfirmasjonsdagen blir slik DU ønsker det. Lykke til. 


Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Retten til religionsfrihet

Jente føler seg fri (colourbox.com)

Du har rett til å velge selv om du vil ha en religion eller ikke, hva du vil tro på, og hvordan du vil utøve religionen din.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Konfirmasjon - hva passer for deg?

Jente poserer i en allé for konfirmasjonsbilde (colourbox.com)

Skal du konfirmere deg? Hva slags konfirmasjon skal du i så fall ha?

Les mer

Hvem bestemmer over din konfirmasjon?

Tenåringsgutt står i midten med foreldrene sine på hver sin side. (www.colourbox.com)

Det er du som bestemmer om du skal konfirmere deg borgerlig eller kirkelig. Men hva gjør du om foreldrene dine vil ta valget for deg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon