Hopp til hovedinnholdet

Samvær med foreldre

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Da jeg var 14 år skilte foreldrene mine seg. Nå etter 3 år med krangling hver uke har jeg fått lov til å kun bo til pappa. Jeg like ikke mamma og vi krangler hver dag vi er sammen. Men likevel vil hun være med meg. Kan jeg si at jeg ikke vil være med henne? Jeg vet at jeg kommer til å kutte kontakt med henne når jeg blir 18. Hun tvinger meg også med til kjæresten hver helg jeg er med henne. Kjæresten bor i en annen kommune og jeg synes det er veldig slitsomt å dra dit. Jeg er heller ikke noe glad i kjæresten. Kan jeg nekte å bli med til kjæresten? Kjæresten er veldig frekk med meg og jeg liker han ikke. Jeg lurer på hva slags rettigheter jeg har angående denne situasjonen. Jeg ble akkurat 17 og ønsker ikke å vente til jeg blir 18 med å bestemme over eget liv.

Besvart 04.05.2019 09:45
 

Svar
Hei jente 17 år.

Takk for at du skriver til ung.no.

Jeg forstår det slik at du etter å ha ønsket å bo med din far i lang tid, nå har fått lov til det. Du skriver også at du ikke ønsker kontakt med din mor, men at hun ønsker å være med deg.

For en ung dame i din alder, er det ikke uvanlig at man kommer i konflikt med en eller begge foreldrene. Du er på god vei til å bli voksen og selvstendig. Likevel er det ofte slik at foreldrene synes det er vanskelig å se sine barn bli voksne og løsrive seg fra dem. Det at din mor ønsker å være med deg, tenker jeg er en fin ting, selv om du skriver at du ikke vil ha kontakt med henne etter du er blitt 18 år.


Når det kommer til rettigheter, er det slik at frem til du faktisk blir 18 år, er du ikke myndig. Det betyr at det er foreldrene dine som har ansvaret for deg og som bestemmer mye omkring deg og din bosituasjon. Likevel er det slik i loven at ungdom skal bli hørt. Det er sannsynligvis derfor du nå bor hos din far - fordi du ble hørt og møtt på dine ønsker.

Jeg vil anbefale deg å tenke ærlig gjennom hva det handler om at du synes det er slitsomt å dra til din mors kjæreste. Er det fordi det er en annen kommune, borte fra venner? Er det fordi du misliker kjæresten til din mor? Og hvorfor tror du din mor tvinger deg med dit? Er det noe omkring dine venner som din mor kan tenke at kan påvirke deg negativt?


Jeg vil også anbefale deg å prate med din mor, på en rolig og god måte, om hvordan du opplever det å dra til hennes kjæreste. Kanskje kan din mor gå med på at kjæresten kommer til henne litt oftere, i stedet for at dere drar til ham? Og kanskje du og din mor kan gjøre noe sammen bare dere to, for å pleie et forhold jeg hører er vanskelig?

Jeg håper noe av dette kan være til hjelp for deg. Du er velkommen til å ringe Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111. Her kan du være anonym og få en voksen å snakke med.

 

 

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Du kan ringe oss på telefonnummer 116 111. Erfarne vakter tar telefonen hver dag mellom 15:00 og 08:00. I helgene er linjene våre åpne hele tiden. Du velger selv om du vil være anonym.

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Flytting når foreldrene skiller seg

Skilsmisse kan skape en sårbar situasjon for foreldrene, men kanskje ennå mer for barna, særlig dersom én eller begge foreldre skal flytte.

Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfliktløsning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfliktløsning