Hopp til hovedinnholdet

Anmeldt for nettmobbing, hva gjør jeg?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 14 år som ble anmeldt for å nettmobbet en annen jente som er ett år eldre enn meg. Mobilen min ble sjekket og politiet mener de fant bevis osv. Eneste bevisene deres er notatene mine, og de notatene de mener de har funnet er ikke på mobilen min engang og jeg kan ikke huske at jeg har skrevet dette noen som helst gang. Politiet er sikre på at det er meg, de har en veldig sterk mistanke om dette. Jeg vet godt at det ikke er meg. Denne saken har ødelagt selvtilliten min og troen på meg selv. Jeg får mindre lyst til å gå på skolen for den jenta går på skolen min. Jeg prøver å forsvare meg men politiet vil ikke tro meg. Pappa og advokaten min har hjulpet meg, men advokat koster så mye at jeg får vondt i hjertet hver gang regningen kommer hjem. Jeg vet virkelig ikke hva jeg skal gjøre, det er nesten så jeg får lyst til å kutte og dø. Hvordan kan jeg bevise ovenfor politiet at det ikke er meg? De skal jo være til å stole på men det er mer sånn at de skremmer meg nå:/

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Først vil jeg si at det er leit å høre at du har det så vanskelig på grunn av noe du mener du ikke har gjort. 

Du opplyser at du er 14 år, noe som betyr at du er under den kriminelle lavalder. Dette innebærer at du ikke kan straffes, og saken vil derfor bli henlagt. Politiet kan likevel etterforske saken, og f.eks. innkalle deg til avhør. Dersom dette skjer må du bare fortelle din versjon, og forklare dem hvorfor notatene fantes på telefonen din når det ikke er du som har skrevet dem.

Politiet kan nok sikkert virke litt strenge og det kan se ut som at de har bestemt seg for at det er du som har gjort det. De må nesten være så bestemte for å få gjort jobben sin. Mest sannsynlig er de ikke så sikre som du tror.

Selv om du ikke kan straffes på grunn av alderen din, kan du risikere å bli erstatningsansvarlig dersom jenta som ble mobbet fremmer et erstatningskrav mot deg. Dersom dette skjer, kan det kanskje være lurt å ta en prat med advokaten din igjen, for å få råd om hva du skal gjøre. Siden du er umyndig, er det sannsynligvis foreldrene dine som må betale. Men du får prøve å ikke tenke så mye på akkurat dette, siden du ikke vet om jenta faktisk kommer til å kreve erstatning. Jeg ville bare nevne det for deg sånn at du vet at det er en mulighet.

Jeg legger ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese.

Også skriver du at du naturlig nok gruer deg til å komme tilbake på skolen og kommer til å møte denne jenta. En ting som kanskje kan være en lur ting å gjøre er å snakke med noen på skolen din, feks. helsesøster, rådgiver eller en lærer som du kjenner deg litt trygg på. Forklar situasjonen du står i og be om hjelp til å snakke med denne jenta, slik at dere skal kunne legge det bak dere. Det går også an å snakke med konfliktrådet. Sant å si så er jeg litt overrasket over at politiet ikke har nevnt dette også.

Det kan også være en god ting å snakke med noen gode venner og venninner, slik at du slipper å stå helt alene når du begynner på skolen igjen.

Forsøk å tenke at dette nok kommer til å løse seg på en god måte. Er du uskyldig i det som du anklages for, så vil det komme fram! Hold ut!

Vi ønsker deg lykke til!

Hilsen juristen, ung.no

og Camilla (helsesøster) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Den kriminelle lavalder

Ungdom arrester av politiet

Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år. Personer under 15 år som begår kriminelle handlinger, kan ikke straffes.

Les mer

Bekymringssamtale

Bekymringssamtalen brukes av politiet som en samtale med ungdom under 18 år som har begått et lovbrudd eller i tilfeller der politiet tror at en person under 15 år har gjort et lovbrudd.

Les mer

Kenneth (14) må møte til samtale hos politiet

Bakhodet på en gutt (colourbox.com)

Kenneth skulker en del. Han henger på senteret om kveldene, der det foregår en del nasking. Han blir kalt inn til en samtale hos politiet med mor, hvorfor?

Les mer

Bruk Konfliktrådet

Hender (colourbox.com)

Konfliktrådet hjelper vanlige mennesker i en konfliktsituasjon, helt gratis. Meglere fra konfliktrådet hjelper deg å finne en løsning på alle typer konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer

Konflikter kan løses

Konfliktrådet

Han sier han skal banke skitten ut av meg. Hva skjer om butikken finner ut at jeg har stjålet? Sykla inn i en bil, og det ble merker. Ble trua, men saken ble anmelst

Mange får hjelp av konfliktrådene. Vi har samlet noen typiske spørsmål og svar her, husk at konfliktrådet kan være til god hjelp i en konflikt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Politi
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om politi