Hopp til hovedinnholdet

Jeg (15) og kjæresten min (18) har hatt sex.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg (15) og kjæresten min (18) har hatt sex. Muligens graviditet. Hva skal jeg (vi) gjøre for å forhindre at han får straff? Jeg har alltid vært med på det! Han er spør alltid om jeg vil eller var med på det! Men vi er så redde for at han skal få straff og foreldrene våre er litt skeptiske de også! (de vet ikke noe om muligens graviditeten ennå) what to do?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det høres ut som du trenger å snakke med noen om hvilke muligheter dere har. Kanskje bør dere snakke med foreldrene deres for å få råd og støtte fra dem. Du kan også snakke med helsesøster på skolen om dette. Les mer om graviditet i en av de vedlagte artiklene.

Straffeloven § 302 sier at den som har seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år kan straffes med fengsel i inn til 6 år, hvis ikke forholdet også rammes av andre bestemmelser. Loven gjelder også der begge ungdommene er under 16 år. Straffeloven har også et unntak som sier at hvis de som har sex er "jevnbyrdige i alder og utvikling", kan straffen falle bort. Det vil si at ungdommene både må være nær hverandre i alder og i utvikling, både kroppslig og mentalt.

Høyesterett har sagt at denne vurderingen innebærer ikke bare å se på aldersforskjellen i seg selv, men også på hvilket alderstrinn de som har sex befinner seg. Det betyr at hvis den yngste parten har lav alder, for eksempel 13 år, godtar retten mindre aldersforskjell enn om den yngste parten var 15 år. Når aldersforskjellen vurderes, må også modenheten til de som har sex vurderes. Hvis for eksempel den yngste parten er veldig moden for alderen, vil en større aldersforskjell kunne godtas. Det at dere har hatt et kjæresteforhold taler for at straffen kan falle bort.

En situasjon som deres vil nok ligge i grenseland av hva som faller inn under jevnbyrdighet i alder og utvikling. Det vil derfor være vanskelig å si hva utfallet blir hvis han skulle bli anmeldt.

Du kan lese mer om seksuell lavalder i en av de vedlagte artiklene.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan jeg ha blitt gravid?

Jente på tog tenker (colourbox.com)

Sikker prevensjon er ikke alltid tilgjengelig når du trenger det. Dere tok en sjanse eller kondomet sprakk. Så kommer redselen for å være gravid.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Graviditetstest

Graviditetstest (colourbox.com)

Er du skikkelig redd for å ha blitt gravid eller bare litt urolig fordi du syns brystene er litt ømme, eller for at mensen er litt sen?

Da kan du ta en graviditetstest. Den må tas riktig for at den skal være til å stole på.

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet