Hopp til hovedinnholdet

I dag fikk foreldrene mine en telefon fra politiet der de sa at sønnen deres (meg) hadde blitt anmeldt for å kjøre moped uten førerkort. Jeg er under den kriminelle lavalder, så jeg lurte på om jeg blir kalt inn til avhør og hva som skjer videre?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei. I dag fikk foreldrene mine en telefon fra politiet der de sa at sønnen deres (meg) hadde blitt anmeldt for å kjøre moped uten førerkort. Jeg er under den kriminelle lavalder, så jeg lurte på om jeg blir kallt inn til avhør og hva som skjer videre.?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ja, politiet kan innkalle deg (og foreldrene dine) til avhør selv om du er under den kriminelle lavalderen. Politiet kan etterforske lovbrudd selv om man er under 15 år og ikke kan bli straffet, se straffeprosessloven § 224 annet ledd.

Politiet kan også velge å innkalle deg (og foreldrene dine) til samtale, såkalt "bekymringssamtale". Under slike samtaler snakker man om den ulovlige handlingen, og et av formålene er å forebygge flere lovbrudd. Dette er ikke et avhør. 

Jeg kan ikke si noe sikkert om hva som vil skje videre, dette er det politiet som må vurdere ut fra de konkrete omstendighetene i saken. Dersom politiet setter i gang etterforskning, skal de informere barneverntjenesten om dette, så lenge saken ikke er av bagatellmessig art (straffeprosessloven § 232 a). De kan også kontakte barnevernet selv om de ikke setter i gang etterforskning. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kenneth (14) må møte til samtale hos politiet

Bakhodet på en gutt (colourbox.com)

Kenneth skulker en del. Han henger på senteret om kveldene, der det foregår en del nasking. Han blir kalt inn til en samtale hos politiet med mor, hvorfor?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet