SVAR
Besvart 15.12.2017 20:55:02
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Opphavsretten skal sikre kunstnernes rettigheter og inntektsmuligheter og bidra til innovasjon og utvikling av nye kulturelle uttrykk. Opphavsretten er regulert i åndsverkloven.
Utgangspunktet etter loven er at den som skaper et åndsverk – et litterært, vitenskapelig eller kunstnerisk verk av ethvert slag, herunder videoer og musikk, har opphavsrett til verket.
Opphavsretten gir som hovedregel den som skaper et åndsverk (en fortelling, et stykke musikk, en film) enerett til å lage eksemplar (en kopi) av verket og å gjøre verket tilgjengelig for allmennheten.
Opphavsretten omfatter også såkalte ”nærstående rettigheter”, dvs. rettighetene til bl.a. utøvende kunstnere, plateprodusenter og kringkastingsselskap.
Hovedregelen er at den som har laget en video eller musikk har enerett til å råde over verket. Opphavsretten gir med dette opphavsmannen en økonomisk enerett til verket. Eneretten innebærer retten til:
- å fremstille eksemplar av verket, dvs. at verket i utgangspunktet ikke kan kopieres eller på annen måte mangfoldiggjøres uten at opphavsmannen har gitt samtykke til dette.
- å gjøre verket tilgjengelig for allmennheten,
- ved å spre eksemplar av verket til allmennheten, f. eks. ved salg eller utleie
- ved å fremføre verket offentlig, f. eks. på scenen, TV eller andre plattformer
- ved å vise eksemplar av verket offentlig, f. eks. ved å stille det ut på en utstilling
Det er altså ingen forskjell på om du deler en video eller musikk uten å ha rett til det. Begge deler vil som hovedregel være brudd på åndsverkloven. Det spiller ingen rolle om du selv tjener penger på å dele video/musikk ulovlig, det vil fortsatt være ulovlig og du kan straffes for det.
Brudd på opphavsretten er i de fleste sammenhenger straffesanksjonert, jf. åndsverksloven § 54. Det følger av denne bestemmelsen at forsettlig eller uaktsomme brudd på nærmere fastsatte bestemmelser kan medføre bøter eller fengsel inntil tre måneder. Dette innebærer at en opphavsmann som mener hans rettigheter er krenket kan anmelde forholdet til politiet.
Av åndsverksloven § 55 fremgår det at en opphavsmann også har rett til å kreve erstatning ved økonomisk tap som følge av brudd på hans opphavsrettigheter. Videre kan opphavsmannen kreve oppreisning for skade av ikke-økonomisk art dersom vedkommendes rettigheter forsettlig eller grovt uaktsomt er krenket. Opphavsmannen kan således gå til sivilt søksmål for å kreve erstatning/oppreisning dersom noen krenker han opphavsrettigheter.
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Hva er forskjellen på fildeling og strømming, og hva er lov og ikke lov? Det er ikke nødvendigvis så enkelt å forstå.
Les mer