Hopp til hovedinnholdet

Økonomisk utpressing med trussel om hacket epost

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Jeg fikk en email der det stod at emilen min er hacket. Jeg må betale 5000kr+ hvis ikje så fortsetter han. Jeg tørr ikke å være på Internett eller sosiale medier pga dette, hva skal jeg gjøre?

Besvart 23.10.2018 13:13
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss.

Jeg kan ikke si noe med sikkerhet, men det er mange av disse epostene ute å går som bare er svindel og tull.

Hvem som helst kan sende hva som helst til hvem/hvor som helst når det kommer til epost. Epost er på mange måter det samme som en postkasse, hvor hvem som helst som kjenner til postkassen kan putte hva som helst i den.

Derfor er det viktig å ta alt man får på epost med en stor klype salt.

Det har også vært en del svindelforsøk det siste året hvor svindleren har oppgitt informasjon om deg eller dine kontoer som tilsynelatende er umulig for angriperen å vite uten å ha hacket kontoen din eller lignende. I disse tilfellene viser det seg at det er informasjon (navn, passord eller lignende) har kommet fra andre nettsider som har blitt hacket. Deretter sender de ut epost til alle brukerne de får tak i fra den hackede siden i håp om at noen tror på det de skriver.

Med mindre du har andre beviser på at kontoen din er tatt over enn det som er skrevet i en epost er det sannsynligvis bare svindel og tull. Men du burde uansett endre passord og eventuelt aktivere totrinnsverifisering hvis det er mulig og du ønsker ekstra sikkerhet. Les gjerne mer om passord og totrinnsverifisering på nettvett.no: nettvett.no/2-trinns-bekreftelse/ og nettvett.no/passord/

Dersom du vil at vi i Slettmeg skal se nærmere på saken må du kontakte oss på hjelp@slettmeg.no eller tlf 911 29 392 (mandag til torsdag 14:00 – 18:00). Da burde du for eksempel sende oss epost du mottok slik at vi kan se på den å avgjøre om dette er åpenbar svindel eller om den kan være ekte.

Hilsen Slettmeg.no i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik er du trygg og smart på nett

Trygg på nett (colourbox.com)

Internett er åpent for alle, og det er fort gjort å støte på ubehagelige personer eller innhold. Følg denne huskelista for å beskytte både deg og dine venner på nett!

Les mer

Gode råd om nettvett du bør følge

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Her får du rådene du trenger for å være mest mulig trygg på nettet!

Les mer

Bytt passord!

Husk å bytte passord

Å bytte passord kan virke masete, men det er gode grunner for å gjøre det.

Les mer

Pass på koder og passord - unngå identitetstyveri

Fingeravtrykk (colourbox.com)

Hva er identitetstyveri, og hvordan kan du beskytte deg mot det? Dette kan du gjøre hvis du oppdager at noen misbruker dine personopplysninger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet