Hopp til hovedinnholdet

Bestilt ulovlig

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg bladde gjennom appen wish her en dag og kom over en liten sprettert som lå som "gratis" siden jeg er god kunde. Betalte frakt på 18 kroner og tenkte ikke noe mer over det. Idag ser jeg på nettet at en ung kar har blitt bøtelagt for dette nå. 8000 kroner. Har Google litt nå ikveld og tydeligvis kom denne loven i 2000 og en kan få på rullebladet at en har prøvd å innføre et ulovlig våpen. For meg høres dette helt absurd ut men ok. Jeg hadde aldri bestilt dersom jeg visste at det var ulovlig. Hva kan jeg gjøre? Troppe opp på stasjonen og fortelle og levere inn når/om den kommer, eller bare la det ligge og destruere den om den kommer i posten? Er redd for at dette kan gjøre ting vanskelig for meg da jeg er midt i barnevernsutdanning og tenkte bare denne ville være kjekk å ha på hytta å skyte småstein og kongler til sjøs med. Mvh Mann

Besvart 06.11.2018 11:20
 

Svar
Hei

Det er riktig som du fant ut av artikkelen, at maskinproduserte spretterter regnes som våpen etter våpenloven. Du kan dermed risikere bot, og en bot vil registreres i politiets register. Jeg kan være enig med deg at dette kan fremstå som litt absurd. Alle har jo lekt seg med en egenspikket sprettert:) Det er likevel maskinproduserte spretterters skadepotensial, dersom man faktisk bruker den som våpen, som gjør at det er forbud mot dem.

Selv om en eventuell bot vil bli registert, er det ikke slik at den nødvendigvis vil fremgå av en politiattest. For å jobbe med barn må det fremlegges en barneomsorgsattest. Denne attesten viser om du er siktet, tiltalt, har vedtatt forelegg eller er dømt for brudd på enkelte spesifiserte straffebestemmelser knyttet til seksuallovbrudd, narkotika, drap, vold og grovt ran. Det vil dermed ikke fremgå av en slik attest om du har fått bot for brudd på våpenloven. Dersom du skulle få en bot vil det dermed ikke hindre deg i å jobbe i barnevernet. I de få tilfeller man må fremlegge utvidet eller uttømmende attest, vil uansett innholdet i attesten vurderes, slik at det nok er svært begrenset hvilke konsekvenser dette vil kunne få for deg.

Du kan jo forsøke å kontakte "you wish", for å høre om den er sendt, og eventuelt få stoppet sendingen. Hvis den er sendt, er det en mulighet å ta kontakt med politiet, før du har mottatt sendingen, og forklare situasjonen. Det er jo selvfølgelig også en viss sannsynlighet for at det ikke blir oppdaget i det hele tatt.

Jeg forstår godt at du opplever situasjonen frustrerende og absurd, og at det kan oppleves lite rettferdig om du skulle få en bot. Som sagt er det nok lite sannsynlig at en eventuell bot får noen særlige konsekvenser for deg, utover pengene du taper. Jeg ønsker deg i alle fall lykke til!

Med vennlig hilsen
Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

Disse yrkene og utdanningene krever politiattest

Politimann (colourbox.com)

Det er svært mange forskjellige lover og forskrifter som avgjør hvem som kan kreve politiattest. Listen du ser her, inneholder derfor bare noen eksempler på slike yrker og utdanninger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet