Hopp til hovedinnholdet

Jeg tok med fyrverkeri på skolen som noen andre fyrte av-kan jeg straffes?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg tok med noe fyrverkeri på skolen hylere, og sånt smått og noe av det var det 12 årsgrense på, jeg ga det til noen andre elever/venner så fyrte de dem av inne på skolen, rektor anmeldte meg og de 3 andre . Så kom politiet og snakket med oss, de sa vi måtte på avhør og snakket om konsekvenser, men får jeg samme straff som de andre, jeg har lest at det er 8tusen i bot, dette er jo veldig urettferdig når jeg ikke fyret av noen!

Besvart 10.01.2019 19:02
 

Svar
Hei

Du er 15 år, og dermed over den kriminelle lavalderen i Norge. Det betyr at du kan straffes dersom du gjør noe ulovlig. 

Det å fyre av fyrverkeri utenom bestemte datoer i desember er forbudt. Det å fyre det opp inne på skolen kan i tillegg regnes som hærverk på skolens eiendom, som må erstattes. 

Brudd på disse reglene medfører som regel bøter. 

Du skriver at du ikke fyrte av noen raketter, og du lurer på om du vil få samme straff som de andre. Dette er avhengig av hvordan politiet vurderer det som skjedde, og i hvilken grad du deltok, selv om du ikke fysisk fyrte av. 

Du er innkalt til avhør, og du vil få muligheten til å forklare hva som skjedde til politiet da. 

Hvis du lurer på hvilken straff du eventuelt kommer til å få kan du spørre politiet om dette i forbindelse med avhøret. Kanskje kan det være aktuelt å overføre saken til konfliktrådet så du slipper anmerkning på rullebladet? Les mer om dette i vedlagte artikler. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Løs konflikten - unngå merknad på rullebladet

Overvåkingskamera inne på et shoppingsenter (colourbox.com)

Har du havna i en konflikt? Fortvil ikke! Les eksempler på hvordan meglere fra Konfliktrådet kan hjelpe deg med å finne en løsning på ulike konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer

Alternativ straff for ungdom

Politiets forebyggende arbeid

Mange som er tatt for noe tror at politiet bare kan tilby straff. Det stemmer ikke. Å hjelpe ungdom med å ta riktige valg og komme ut av feil miljøer, er viktig forebyggende arbeid for politiet.

Les mer

Hvem kan straffes?

fengsel (colourbox.com)

Fengsel? Samfunnsstraff? Forvaring? Her kan du lese om hva som skal til for å straffe noen, og om hva straffen kan bli.

Les mer

Hvordan settes ordens- og oppførselskarakterer?

Jente sjekker mobilen i tomen (colourbox.com)

Karakteren din i orden og oppførsel settes ut fra hvor godt du har fulgt skolens ordensreglement. Men hva kan egentlig stå i dette reglementet, og hva kan straffen bli om du bryter det? Her får du en oversikt.

Les mer

Bruk Konfliktrådet

Hender (colourbox.com)

Konfliktrådet hjelper vanlige mennesker i en konfliktsituasjon, helt gratis. Meglere fra konfliktrådet hjelper deg å finne en løsning på alle typer konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet