Hopp til hovedinnholdet

Har blitt anmeldt! Hva kan jeg vente meg?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har jort noe dumt! Men det var egentli ikke bevist!! Jeg sliter en del, jeg har i hele min barndom blid slåd å skremt og sexsuelt misbrukt mye, av min egen pappa. Først i år kom han i fengsel. Men va jelper nå det. Jeg har sterk ptsd og persjonlighetsendringe etter katestrofale livs hendelsa. Jeg er veldi dårlig form, sykisk, å verdagen går ikke helt rundt. Jeg hører pappas stemme i hodet, å kan fine på å jøre det han sier. I tileg har jeg ofte hendelser jeg blir helt vek, jeg er i fortiden. Altså jeg disosiaserer sterkt. Nå er jeg innlagt pga det. Poenge er, at da vi som var inlagt skule på butiken så var jeg vekk å disoserte, jeg hørte stemen som sa jeg måte i fengsel, eler dø. Det er din feil du sa i fra. Så jeg var jeg helt vekk. Det ente med at jeg hade stjelt flere varer. Da vi kom tilbake fra butiken å jeg var ikke vekk lengere så merka jeg det, det var jo masse ting jeg ikke likte engang. Jeg er så forvirra! Å nå er jeg blidt anmelt til poletiet!! Hva kan jeg vente me

Besvart 29.04.2019 11:23
 

Svar
Hei jente 17 år!

Fra psykologen: Det er trist å høre at du har opplevd så mye vondt i barndommen. Man har behov for ekstra pleie og omsorg når en har det vanskelig. Med tanke på alt du har gått gjennom og mange vanskelige tanker kan det skje at en gjør ting en ikke helt forstår. Det er heller ikke uvanlig at man hører stemmer og dissosierer. Slik du forklarer det er jeg sikker på at du vil få forståelse for situasjonen din. 

Det viktigste er at du får hjelp og støtte. Har du snakket med personale der du er om dette? Jeg anbefaler deg å fortelle alt til de. Om du synes det er vanskelig å si det kan du skrive ned. Kanskje kan du vise de denne meldingen? De kan hjelpe deg slik du får forklart hva som skjedde og løse situasjonen. 

Jeg håper du får god hjelp og støtte fremover. Sender deg allverden av tanker og klemmer 

Fra juristen: Når man blir anmeldt for tyveri må politiet vurdere om vilkårene for å straffe er oppfylt. Et av vilkårene for å kunne bli straffet er at man er det vi kaller "strafferettslig tilregnelig". Enkelt forklart betyr det at hvis man er så syk at man ikke forsto hva man gjorde (hvis man har en psykose) så kan man ikke straffes. 

Jeg tenker som psykologen at du bør fortelle personalet der du er om dette, slik at de kan hjelpe deg hvis du blir innkalt til avhør hos politiet. Hvis du blir innkalt til avhør kan du ta med deg en person du stoler på, f.eks en av personalet der du er. Og så får politiet vurdere om vilkårene for å straffe er oppfylt i din sak. De vil ta med i vurderingen at du dissosierer. Kanskje du får tilbud om å behandle saken i konfliktråd. Da kan det være lurt å takke ja til dette, så blir du ferdig med saken uten at du får anmerkning på politiattesten. 

Jeg håper det ordner seg for deg.

Hilsen psykolog og juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få hjelp etter seksuelle overgrep

Jente med ryggen til (www.colourbox.com)

Har du vært utsatt for overgrep? Da er det viktig at du oppsøker hjelp. Det er mange steder som kan hjelpe deg. Her er en oversikt over noen av dem.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Løs konflikten - unngå merknad på rullebladet

Overvåkingskamera inne på et shoppingsenter (colourbox.com)

Har du havna i en konflikt? Fortvil ikke! Les eksempler på hvordan meglere fra Konfliktrådet kan hjelpe deg med å finne en løsning på ulike konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet