Hopp til hovedinnholdet

Var med en venninne da hun stjal alkohol på butikken - kan vi bli tatt?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en 15 år gammel jente. En vennien av meg stjal alkohol på butikken i dag, jeg var med henne inn i butikken så jeg har jo da medskyld. Når vi går ut av butikken blir hun stoppet, og han ansatt vil se i baggen hennes. Jeg går raskt mot utgangen og kommer meg vekk, hun lar han ta baggen hennes og løper etter meg. Vi lot baggen med stjålet alkohol ligge, og har bestemt oss for å ikke hente den og ikke gå tilbake til butikken på lenge. Kan de likevel finne ut hvem vi er? De har jo oss på kamera, men hvis vi holder oss unna butikken, kan de noen gang finne oss? Få tak i adresse eller telefonnummer?

Besvart 06.05.2019 23:14
 

Svar
Hei

Du forklarer at din venninne stjal alkohol på butikken. Du sier at du var med henne og at du derfor er medskyldig. Om du er skyldig i medvirkning til tyveri er avhengig av om du bare var med henne eller om dere planla dette sammen og du oppfordret henne til å stjele. 

Videre forklarer du at venninnen din ble tatt, men at hun lot bagen med stjålet alkohol ligge og at dere begge løp fra stedet. Du lurer på om dere noen gang kan bli tatt. 

Butikken kan anmelde tyveriet til politiet. Politiet kan da etterforske saken og forsøke å finne ut deres identitet ved f.eks å se på kamera eller ved bruk av andre metoder. Om det er sannsynlig eller ikke er en annen sak, og det kan jeg dessverre ikke svare deg på. Jeg kan bare svare deg at det er en mulighet for at saken blir anmeldt og at dere kan bli tatt for dette. 

Hvis dere blir tatt anbefaler jeg dere å prøve å løse saken gjennom konfliktrådet slik at dere slipper å få noe på rullebladet. Du kan lese mer om konfliktrådet i vedlagte artikler. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Konsekvenser av butikktyveri

Naske, "låne", stjele. Har du blitt fristet til å ta med deg noe i bagen eller lomma som du ikke har betalt for? Kommenter i artikkelen!

Les mer

- Stjeler i butikken

Stjeler i butikk (colourbox.com)

Jeg er ofte innom senteret på vei hjem fra skolen, og putter noen ganger snop og sminke i lomma før jeg går ut igjen. Jeg har ikke blitt oppdaget ennå, men vet at andre er blitt tatt. Hva blir straffen for sånne småting?

Les mer

Løs konflikten - unngå merknad på rullebladet

Overvåkingskamera inne på et shoppingsenter (colourbox.com)

Har du havna i en konflikt? Fortvil ikke! Les eksempler på hvordan meglere fra Konfliktrådet kan hjelpe deg med å finne en løsning på ulike konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer

Bruk Konfliktrådet

Hender (colourbox.com)

Konfliktrådet hjelper vanlige mennesker i en konfliktsituasjon, helt gratis. Meglere fra konfliktrådet hjelper deg å finne en løsning på alle typer konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet