Hopp til hovedinnholdet

Mulig å testet seg for overgrep anonymt i Norge ? Redd for info i journal.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Er det mulig å få foretatt voldtektsundersøkelse/sporsikring anonymt? Jeg vet at i diverse Amerikanske stater så kan en få tatt en "Jane Doe kit", hvor alt blir gjort, men knyttet opp mot en kode, og ikke ens eget navn. Er dette mulig i Norge? Har ikke vært i denne situasjonen selv, men om det skulle skje så ønsker jeg ikke å ta et valg om å få at jeg har blitt voldtatt knyttet til mine journaler osv før jeg har fått roet meg ned og vurdert situasjonen. Samtidig, så er beviser av diverse slag viktig å få sikret raskt.

Besvart 11.05.2019 11:03
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet. Jeg har ikke vært i kontakt med den typen tester i Norge. 
Jeg vet at det er viktig å få tatt testen så fort som mulig etter overgrepet. Det vil bli oppbevart på overgrepsmottaket som har foretatt undersøkelsen, men det er ikke kjent for meg at du kan få oppbevare testene anonymt. Hendelsen må helsepersonell dokumentere i journal. 

I USA er det flere private klinikker som utfører testene. Jeg er ikke sikker på journalsystemene der. Er det journal kun for den enkelte klinikk vil jeg tro at du kan få oppbevare prøve anonymt der.

Her kan jeg ikke gi deg noe sikkert svar. Det du kan gjøre er å kontakte overgrepsmottaket der du bor og spørre. Det var dessverre ingen tilstede på mottaket jeg har vært i kontakt med.

Jeg har lagt med noen artikler se om de kan være nyttige. 

Lykke til Vennlig  hilsen helsesykepleier.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Var det en voldtekt?

På fest #ikkegreit / ung.no

Jeg husker ikke noe av det som skjedde, men jeg er redd for at jeg har blitt utsatt for en voldtekt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet