Hopp til hovedinnholdet

Stanset av politiet med 10 gr. hasj og uten førerkort.

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, er en gutt på 19 år som for ca 8mnd siden mistet lappen for å ha kjørt ut av veien i beruset tilstand. Fikk 10 000 i bot og 6 mnd utsettelse. Nå har det seg slik at jeg ble stoppet av politi en gang til denne gangen uten lappen og med 100 gr hasj i bilen, hvordan straff kan jeg tenke meg å få.

Besvart 26.09.2019 09:47
 

Svar
Hei

Ved besittelse av 100 gr. hasj har du brutt straffeloven § 231. I denne paragrafen står det at du risikerer å gå en bot eller inntil 2 år i fengsel. Vanligvis får man bot dersom det er snakk om en liten mengde hasj, rundt 10-15 gram.  100 gr. hasj er ganske mye, så du kan risikere fengselsstraff. Men dette kan jeg ikke svare sikkert på. Det er flere forhold som kan spille inn, f.eks. tidligere kriminelle handlinger. 

Når det gjelder å kjøre uten førerkort risikerer du også bot, samt en mulig forlengelse av utsettelsen for å få førerkortet tilbake. Det fremgår av vegtrafikkloven § 24 at alle som fører en bil i Norge, skal ha gyldig førerkort og førerrett. Det at du allerede har mistet førerkortet ditt en gang vil nok spille inn på botens størrelse. Du kan lese mer om dette i artikkelen som er vedlagt. 

Politiet kan når som helst foreta en såkalt "edruelighetsvurdering" av deg. For å ha førerrett i Norge, er det et krav om at du er edruelig. Dette følger av vegtrafikkloven § 34 siste ledd. Dette er et litt diffust begrep, men politidirektoratet viser til at dersom du flere ganger blir pågrepet i saker som omhandler alkohol eller narkotikabruk, kan politiet finne at du ikke er edruelig, og dermed har du ikke rett til å få/få tilbake førerretten. Dette betyr i praksis at politiet finner at du har hatt flere tilfeller av narkotika eller alkoholbruk som gjør at politiet mener du ikke er skikket til å være sjåfør. Denne beslutningen har et forebyggende formål i den forstand at vi ikke ønsker å ha folk som kan være en fare for andres liv og helse kjørende i trafikken.  

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Går med hasj og andre narkotiske stoffer på meg

Hasj (colourbox.com)

Jeg får noen ganger litt hasj av en kompis som takk for at jeg hjelper ham med forskjellige greier. Jeg har jo ikke kjøpt stoffet, og hvis jeg ikke bruker det selv engang: Er det ulovlig å bare gå rundt med det i lomma?

Les mer

- Kjører bil uten å ha lappen

Bil

Vi skulle hjem fra fest, men han som eide bilen hadde drukket, og ingen av oss andre hadde lappen. Siden jeg har øvelseskjørt masse tok jeg på meg å kjøre ham og de andre hjem. Hva er straffen for å kjøre uten lappen?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet