Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg spørre og må politiet svare på hvorfor jeg blir bedt om å gå?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på om man har rett til å stille politiet spørsmål hvis man for eksempel blir stoppet i bilen, eller kastet ut fra fest. Kan man da spørre hva man har gjort galt, altså har vi en rett til å få vite hva vi gjør ulovlig hvis vi spør? eksempel: Jeg ble kastet ut av et utested og fraktet bort til politiet. Politiet ba meg forlate område. Jeg spurte om jeg hadde gjort noe ulovlig eller om jeg brøyt noen regler. Da ble de veldig sure og truet meg med en bot på 10 000kr. Har jeg ikke lov til å spørre og har politiet lov til å ikke svare?

Besvart 28.09.2019 16:26
 

Svar
Hei

Politiloven § 7 gir politiet mulighet til blant annet å avvise, bortvise, fjerne eller anholde personer. Det vil ofte være best for alle parter om politiet har mulighet til å forklare hvorfor de gjør som de gjør, men det er ikke alltid mulig.

Du har lov til å spørre, men politiet må ikke svare. Det avhenger blant annet av hvordan du spør og hvordan situasjonen er.

Når det kommer til eksempelet du beskriver så kan det være at de ikke tenkte det var noe poeng i å begynne å diskutere med en beruset person. Andre ganger har politiet mer enn nok å gjøre med for eksempel å få kontroll på en situasjon til at de kan forklare alle som blir bortvist hvorfor de gjør det.

Hva som var grunnen til at politiet ikke svarte på spørsmålene dine vet jeg ikke siden jeg ikke var tilstede da det skjedde.

Dersom noe lignende skjer en annen gang og du fortsatt lurer på hvorfor det skjedde dagen etter kan du da ta kontakt med politiet og be om svar. Forhåpentligvis kan du få en bedre dialog med dem da.

Dersom du ønsker å klage på politiet kan du sende en klage til politiet. Det kan du finne ut mer om her.

Vennlig hilsen forebyggende politi/Kripos i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Andreas (17) ble stoppet av politiet

Bakhodet til en gutt (colourbox.com)

Du har plikt til å oppgi personalia (navn, alder og bosted) til politiet når de ber om det, uansett om du har gjort noe straffbart eller ikke.

Les mer

Kontakt politiet

Politiet 02800, ung.no

Ringer du 02800 kommer du til nærmeste politidistrikt, og du får svar uansett når på døgnet du ringer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet