Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
1. Det du beskriver er talgkjertler. Dette er helt normalt. Alle menn har, i større eller mindre grad, talgkjertler på penis. Hos noen er de veldig markerte eller hovne, hos andre er de knapt synlige. I puberteten hovner talgkjertlene ofte opp og blir godt synlige. Dette skyldes påvirkning fra kjønnshormonene, som det er høy konsentrasjon av i denne perioden av livet.
Talgkjertler er nesten som kviser som kan sitte tett i tett, spesielt rundt kanten av penishodet. De produserer talg. Noen ganger kan de bli irriterte og betente, store og vonde, men de gir sjelden problemer hvis man lar dem være i fred.
Dette er det ikke noe å gjøre med, men de vil bli mindre og nesten forsvinne av seg selv etter en tid. De er ikke farlige og ingen kjønnssykdom. De smitter ikke.
2. Kulen midt på penis kan også være en talgkjertel, men du mener det også kan være en kjønnsvorte. Kjønnsvorter (kondylomer) er vorter på huden i underlivet.
For å få kjønnsvorter må du først ha blitt smittet med et vortevirus. Viruset kalles HPV. Det finnes mange typer og varianter av HPV-virus. Noen av dem gir vorter f. eks på fingre, mens andre gir vorter i underlivet. Noen av virusene gir ikke vorter.
Viruset sitter i huden og kan smitte ved kontakt med hud mot hud. Kondom beskytter til en viss grad, men ved f.eks. samleie vil det allikevel være hudkontakt, selv om du bruker kondom.
Kjønnsvortene kan komme med en gang eller lenge etter at du ble smittet av et HPV-virus, opptil 8 måneder. Vortene kan variere i størrelse og utseende. Noen er små, hudfargede og flate vorter, andre kan være mer knudrete og hvite. Det er varierende hvor mange som kommer, noen kan få bare én eller det kan komme flere vorter.
For å finne ut om dette er en kjønnsvorte, må du kontakte fastlege eller helsestasjon for ungdom.
Synlige kjønnsvorter kan behandles, men om du ikke bruker noen behandling vil vortene uansett forsvinne av seg selv innen 12-18 måneder.
Det er ulike typer behandling og legen din vil gi informasjon om hva som er best for deg. Den vanligste behandlingen er pensling med et middel som heter Wartec eller Condyline.
3. Intimbarbering: Ta gjerne et varmt bad før du går i gang. Det gjør hårene bløte, noe som gjør intimbarberingen lettere. Hvis du har lange kjønnshår, er det en god idé å klippe dem kortere før barbering.
Like før du barberer deg, bør du skylle området med kaldt vann. Dette strammer huden opp og forbereder den til intimbarberingen. Påfør rikelig med barberskum og la det virke et par minutter før du begynner å barbere. Sørg for at barberbladene er enten nye eller meget skarpe. Gå systematisk til verks med intimbarbering. Stryk høvelen lett over hvert område 2 ganger i retning med hårene. Skyll deretter med lunkent vann. I tillegg vil det være godt for huden å smøre med en god krem, eller en kombinasjon av en nøytral krem og zinksalve. De virker svalende og irritasjonshemmende på huden.
Det bør nevnes at intimbarbering har flere negative faktorer. Mange får ofte hudplager og det er dokumentert at kjønnshårene spiller en positiv rolle for seksualiteten, blant annet ved at de øker stimuleringen til hudnervene. Du kan dermed få en mer positiv seksuell opplevelse hvis du lar være å barbere deg.
Om du skyller dusjen/badekaret godt etter barberingen vil det ikke ligge igjen hår :-)
Lykke til!
Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no