SVAR
Besvart 07.04.2020 09:23:33
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
Utflod er en væske som kommer fra skjeden og livmoren, og er med på å rense skjeden ved å fjerne døde celler og bakterier. Utfloden er derfor viktig og gjør miljøet i skjeden optimalt.
Det å ha utflod er et sunnhetstegn, og det at du har utflod betyr at alt fungerer som det skal.
Man skal aldri vaske seg inne i skjeden siden den renser seg selv. Ofte kan man se utfloden i trusa og den kan være alt fra hvit til litt gulere. Konsistensen kan være alt fra rennende til litt tykkere. Den lukter ikke så mye men kan lukte litt surt. Før og etter mensen kan den være litt brunaktig.
Det er veldig varierende hvor mye utflod hver enkelt har. Noen har veldig mye og må ha truseinnlegg, mens andre nesten ikke har noe. Begge deler er normalt så lenge det er slik det alltid har vært hos deg. Konsistensen på utfloden endrer seg også i løpet av menstruasjonssyklusen.
Har man endringer i utflod kan det være tegn på at noe er i ubalanse.
Soppinfeksjon gir ofte kløe og svie samt utflod som er hvit og tykk. Har man soppinfeksjon kan man kjøpe reseptfrie midler på apoteket. Du kan snakke med de som jobber der. Det vanligste er å kjøpe noe som heter Canesten.
Bakteriell vaginose gjør at utfloden lukter stramt (litt som fisk) og kan øke i mengde. Dette er ikke farlig men kan være ubehagelig, så det er lurt å oppsøke hjelp hvis det ikke går over. Bakteriell vaginose trenger man ofte medisiner for behandle fra lege eller helsestasjonen for ungdom.
Om du fremdeles mener at du har sopp, vil jeg råde deg til å kjøpe Canesten salve på apoteket i første omgang. Det koster mellom 100 og 200 kr.
Om plagene ikke går over etter å ha brukt Canesten slik det står på bruksanvisningen, vil jeg råde deg til å ta kontakt med fastlegen din for undersøkelse. Fastelegen har taushetsplikt. Du kan lese mer om taushetsplikten i artikkelen jeg har lagt ved :-)
Lykke til!
Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Det er vanlig å bli bekymret når du oppdager endringer i underlivet. Ofte er det naturlige endringer, andre ganger er det noe galt. Her er en oversikt.
Les mer
attach_file
Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.
Les mer
attach_file
Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.
Les mer