SVAR
Besvart 06.01.2021 16:30:12
Hei
Dette skjønner jeg er ubehagelig for deg. Jeg synes også at dersom du fortsetter å reagere med kløe av tamponger/bind så bør du tenke på om det er noen stoffer i disse som får deg til å reagere. Du bør da få en vurdering av fastlegen din og eventuelt bli testet for mulig allergi.
Men kløen og ubehaget ditt kan jo også skyldes en irritasjon av slimhinnen i skjeden din. Du forteller at du har hatt soppinfeksjon før, kanskje det er dette du nå også opplever?
Det er veldig vanlig for jenter å få soppinfeksjon i underlivet, og halvparten av alle jenter har hatt det eller kommer til å få det en eller annen gang. En slik soppinfeksjon gir ofte symptomer som svie og kløe i skjeden og tykk, hvit utflod. Man kan også ha tynn utflod, og bli sår i skjeden.
Man kan få kjøpt soppdrepende midler på apoteket uten resept. Det er vanligvis stikkpiller som man skal putte inn i skjeden. Det selges også pakker med krem som man smører utenpå og inni skjeden, eller pakker med både krem og kapsler. Les bruksanvisningen i pakken.
En soppinfeksjon er ofte ubehagelig, men helt ufarlig. Du blir ofte bra uten behandling, og hvis du får behandling vil det nesten alltid hjelpe. Noen ganger kan man få soppinfeksjon tilbake igjen etter en stund. Er dette et problem, kan det vurderes om seksualpartneren også skal få behandling. Det kan også hende du trenger en annen behandling som finnes i pilleform. Snakk med legen eller apoteket.
Noen råd:
- Det anbefales vanlig hygiene. Ikke vask med såpe på slimhinnene i underlivet. Såpevask kan irritere slimhinnene mer.
- Menstruasjonsblødning kan øke plagene. For noen er det bedre med bind enn med tamponger. Skift bind ofte. Mensenkopp kan også være et godt alternativ.
- Vask truser på minst 60 grader for å drepe soppen.
- Ikke bruk truser som irriterer slimhinnene
- Bruk en nøytral glidekrem ved sex, så du beskytter slimhinnene mot irritasjon som kan øke ved tørrhet og friksjon.
- Ved mye sopplager, kan det være lurt å tenke på å redusere sukker i maten om du spiser mye av det.
Vennlig hilsen jordmor, ung.no
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.
Les mer
attach_file
Det er vanlig å bli bekymret når du oppdager endringer i underlivet. Ofte er det naturlige endringer, andre ganger er det noe galt. Her er en oversikt.
Les mer
attach_file
Lurer du på hva du skal bruke og hvordan du skal bruke det? Her finner du nyttige råd.
Les mer