SVAR
Besvart 16.06.2017 16:08:06
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei jente 18 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Det er vanlig at man sliter med søvn hvis man har det vanskelig.
Det er vanlig at man blir irritabel av for lite søvn. Når man mangler søvn er man på etterskudd energimessig sett og små problemer kan påvirke humøret i det daglige. Store problemer kan virke uoverkommelige.
I den vedlagte artikkelen finner du gode råd for søvn. Du skriver at du sover noen ganger på dagen, når du kommer hjem. Det kan ødelegge for søvnen neste natt. For å komme inn i bedre rytme må du unngå å sove på dagen, selv om det kan være vanskelig.
Det er viktig at du finner en rytme på søvnen som du klarer å opprettholde, også i helgene. Du skriver at du legger deg sent. Vil du få mer søvn hvis du legger deg tidligere?
Når det gjelder hodepinen anbefaler jeg at du får time hos optiker for å få sjekket synet. Hodepine utover dagen kan skyldes søvnmangel, men kan også være fordi man anstrenger øynene.
Du skriver ikke hva det vanskelige er. Hvis du fortsatt står i vanskelige ting må du finne en å snakke med om dette. Hvis man hele tiden strever med tanker om det som skjer eller har skjedd, er stresset og sliten kan det være vanskelig å sovne. Når man får hjelp til å "rydde" i tankene, finne ut hva man kan gjøre noe med, og hva man ikke kan gjøre noe med, finne alternative løsninger på det man kan gjøre noe med vil man få mer ro, og det vil være lettere å sovne.
Du kan snakke med helsesøster på helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. Helsepersonell i kommunen vet av andre hjelpeinstanser hvis de selv ikke kan hjelpe.
Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!
Hilsen helsesøster, ung.no
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Hvis du har det vanskelig, får du ofte råd om å snakke med noen. Men hvorfor hjelper det egentlig, og hvordan kan du komme i gang?
Les mer
attach_file
Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.
Les mer
attach_file
Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.
Les mer