SVAR
Besvart 29.11.2017 12:58:51
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Kyssesyken kommer av et virus, og er faktisk ganske vanlig å bli smittet med. Ca halvparten av alle voksne har hatt det. Men kun en fjerdedel av de som blir smittet, utvikler sykdom. Resten får ingen symptomer, eller forveksler kyssesyken med en lett forkjølelse e.l..
Dette gjør at det er vanskelig å få helt sikre tall om smittsomhet. Folk kan smitte andre før de blir syke, og de kan smitte andre selv om de ikke få symptomer selv. I tillegg kan en smitte andre opp til 18 mnd! Og noen mennesker som har hatt kyssesyken, skiller ut virus av og til resten av livet.
Så å unngå smitte helt, er umulig. Det er heller ikke noe man prøver på, med mindre man har kreft, immunsykdommer eller noe annet spesielt. Så vanligvis tar man ikke så store forhåndsregler med kyssesyken.
Men, du som har en syk kjæreste, bør passe deg litt. Det finnes ingen helt klare regler. Men en bør unngå å kysse (unngå smitte) i den helt akutte pausen (når den som er syk har mest vondt i halsen, hoster og er sår). Da kan en regne med å være smittsom. Så de første ukene etter at en blir syk, bør en passe på.
Ellers, når kjæresten din er over den verste fasen, kan dere være normale kjærester igjen. (Med mindre du har spesielle sykdommer). Så synes jeg legen da deg et godt råd; at du bør oppsøke lege dersom du selv blir veldig dårlig.
Men heldigvis blir de fleste som blir smittet, ikke så syke. Og selv om en kan få høye leververdier og forstørret milt, er dette egentlig regnet som en ganske ufarlig sykdom som går over av seg selv. Dette avhenger litt av prøvene, men de fleste prøvene viser riktig ca 1-2 uker etter at du eventuelt ble smittet. Men hvis du ikke har plager/symptomer, trenger du ikke teste deg.
God bedring til kjæresten! Alt godt!
Vennlig hilsen legen, ung.no
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.
Les mer
attach_file
Svært mange unge rammes av kyssesyken. Men hva er det egentlig? Og hvordan vet du om du er smittet?
Les mer