SVAR
Besvart 22.05.2018 14:29:50
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Du har fått kyssesyken, og er redd for å smitte din kjæreste, som har epilepsi.
Jeg kan ikke se at det skal være spesielle grunner til at en med epilepsi bør unngå kyssesyken. Men kanskje er det spesielle forhold hos din kjæreste (medisinering eller type epilepsi), som gjør at han bør unngå smitten?
Kyssesyken veldig vanlig å ha/ha hatt. Nesten alle voksne har blitt smittet som barn/unge. Kun noen få av de som blir smittet, får sykdommen. De fleste vet ikke om at de har hatt det (da kan man bare se det på blodprøver).
Det er derfor godt mulig at din kjæreste alt har blitt smittet av noen andre, eller at andre kommer til å smitte han. Viruset som lager kyssesyken, er vanskelig å unngå. Og mennesker kan skille ut viruset i flere år.
Jeg tenker det er tris og ikke nødvendig, at dere må unngå kontakt så lenge. Det holder vanligvis med at en ikke kysser eller deler glass i den akutte fasen (så lenge en hoster og føler seg syk selv).
Hvis det er veldig viktig for din kjæreste å unngå dette, så kan han teste seg (med blodprøver), for om han har fått smitten eller ikke. Slike blodprøver kan tas på vanlige legesentre. (Men en må kanskje forklare legen grunnen til at en vil ha en sånn litt uvanlig prøve).
Og hvis det ER slik at kjæresten din MÅ unngå smitte, så bør kjæresten din ta opp dette med fastlegen sin, eller nevrologen sin. Alt godt og god bedring til deg!
Vennlig hilsen legen, ung.no
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Svært mange unge rammes av kyssesyken. Men hva er det egentlig? Og hvordan vet du om du er smittet?
Les mer
attach_file
Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.
Les mer