Hei jente 13, snart 14 år.
Det er vanlig at en ikke har fått mensen når en nærmer seg 14 år. Det er så stor forskjell når tid puberteten starter for den enkelte. Noen er tidlig ute, og andre synes de må vente så lenge på alt som skjer i kroppen.
Hvis man ikke har fått mensen når en er fylt 16 år, kan en snakke med fastlegen.
Hvis du har smerter i magen uten å få mens, må du snakke med foreldrene/de foresatte. Da kan det være noe annet enn mensen.
Slik du beskriver det er du startet i puberteten, men det kan enda gå litt tid før du får hårvekst under armene, at puppene utvikler seg og at mensen kommer.
Det er viktig at du forstår at ingen kan noe for hvor tidlig eller sent man kommer i puberteten! Du har ingenting å være flau for! Kroppen din er som den er!
Det beste du kan gjøre for deg selv framover, er å spise nok mat, sove nok og være aktiv. Det er når en sover at pubertets-hormonene og vekst-hormonene strømmer ut i kroppen. Etterhvert strømmer også hormonene ut på dagtid.
Ungdom i dag kan oppleve et stort press på utseende. Hvis man sammenligner seg med andre vil man finne ulikheter. Det er arvelig bestemt! Hvis alle var like ville vi vært en gjeng med roboter som hadde nummer i stedet for navn. Folk kommer i mange forskjellige, fantastiske utgaver! Mangfoldet gir oss variasjon, inspirasjon, utfordring, glede og kreativitet. Det å være den man er, med alt man er, både på innsiden og yttersiden er noe av rikdommen med å være menneske.
I stedet for å snakke deg selv ned, skal du begynne å snakke deg selv opp! Øv deg på å se den fine jenta du er!
Det å finne ut hvem man er, hva man står for av verdier er også en del av den følelsen man har om seg selv, selvfølelsen. Styrken i oss mennesker ligger ikke i utseende. Utseende er flyktig og foranderlig, mens holdninger, verdier og meninger definere det indre selvet.
Hvem er du? Hva vil du? Hva mener du om forskjellige ting? Hva gir deg glede? Når man er sitt egentlige jeg bevisst, er stolt av den man er vil det synes på utsiden.
Når man møter mennesker som tror på seg selv, er stolt av seg selv og som viser det, går de med rett rygg og møter blikket til de man møter og viser omsorg og vennlighet. Si til deg selv det du ville sagt til en venninne. Vær glad i deg selv!
Du kan snakke med helsesøster/helsesykepleier om alt dette. Helsesykepleieren kan også følge deg opp med samtaler, både om pubertets-utviklingen og selvfølelsen. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet, svaret og artiklene her. Da har dere et godt utgangspunkt for noen samtaler framover.
Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!
Hilsen helsesykepleier, ung.no